Grčka bijesna zbog američkog priznanja Makedonije

Grčka bijesna zbog američkog priznanja Makedonije

GRČKI mediji izruguju se u petak američkoj odluci da Bivšoj Jugoslavenskoj Republici Makeodniji prizna pravo na korištenje njezina ustavnog imena Makedonija.

Washington je bivšoj jugoslavenskoj republici priznao pravo na korištenje ustavnog imena koje joj osporava susjedna Grčka optužujući je da poseže za "povijesnim grčkim imenom" sjeverne grčke pokrajine, domovine Aleksandra Velikog. Stoga se u međunarodnim organizacijama (UN, NATO, EU) Makedonija naziva Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija.

"Bush ignorira Ujedinjene narode i napada (Atenu)", piše dnevnik Eleftherotypia na naslovnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Američki državni tajnik Colin Powell nazvao je grčkoga kolegu Petrosa Molyviatisa kako bi mu prenio da Amerika ne želi podcijeniti Grčku, nego nagraditi Skoplje i ujedno oslabiti težnje makedonskih nacionalista koji na referendumu u nedjelju o lokalnoj samoupravi žele smanjiti prošle godine proširena prava albanske zajednice u toj zemlji.

Većina Grka vidi u američkoj odluci izdaju nekoliko tjedana nakon što je posebni američki izaslanik Matthew Nimitz razgovarao s grčkim dužnosnicima o sporu oko imena.

"Izdajica Bush", naslovljuje svoj člana dnevni list Ethnos.

Atena je sa Skopljem unutar Ujedinjenih naroda pregovarala o imenu koje bi bilo prihvatljivo objema stranama. Grčka je pak u svome stajalištu uživala potporu gotovo svih saveznika u NATO-u.

U četvrtak joj je solidarnost iskazao i trenutačno predsjedavajući u Europskoj uniji, nizozemski premijer Jan Peter Balkenende kazavši da bi zasad EU trebala ostati pri starom nazivu (Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija).

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara