Grčka i Filipini protjerali iračke diplomate

GRČKA i Filipini objavili su da su protjerali iračke diplomate, dok je Pakistan kategorički odbio to učiniti.

Grčka, koja trenutačno predsjedava Europskom unijom, protjerala je visokorangiranog iračkog diplomata, naglasivši da ne namjerava zatvoriti veleposlanstvo.

"Iračkom diplomatu, drugom po važnosti u veleposlanstvu, rečeno je da napusti Grčku jer je sudjelovao u aktivnostima koje izlaze izvan okvira njegovih diplomatskih dužnosti", rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Panos Beglitis. On je dodao da ta grčka odluka nije odgovor na zahtjev koji su Sjedinjene Države uputile nekolicini država da protjeraju iračke diplomate.

Filipini, u kojima su uvedene posebne mjere opreza zbog mogućeg nasilja pobunjenika kao odgovor na američki napad na Irak, protjerali su višeg iračkog diplomata i jednog zaposlenika u veleposlanstvu, koji nema diplomatski status. Oni moraju napustiti zemlju u roku od tri dana, a optuženi su za špijunažu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pakistan je katogorički odbacio mogućnost protjerivanja iračkih diplomatga na zahtjev Sjedinjenih Država. "Sjedinjene Države nas nisu kontaktirale", rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Aziz Ahmed. Upitan namjerava li Pakistan odgovoriti na američki zahtjev, Ahmed je odgovorio negativno. "Ne vidimo nijedan razlog za to".

Jordan je protjerao petoricu iračkih diplomata, koji su u nedjelju napustili zemlju. Irački ministar vanjskih poslova Naji Sabri izrazio je u ponedjeljak žaljenje zbog te jordanske odluke.

(Hina) sv rb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara