GRČKI ZASTUPNIK TRAŽI ISTRAGU O DOBROVOLJCIMA U SREBRENICI

Neovisni zastupnik u grčkom parlamentu blizak socijalistima, Andreas Andrianopulos u srijedu je zatražio pokretanje istrage koja bi omogućila pojašnjenje uloge "grčkih dobrovoljaca" koji su zajedno sa Srbima sudjelovali u masakru u Srebrenici 1995.

"Parlament bi trebao pokrenuti istragu o tom pitanju i na vašu inicijativu osnovati posebno povjerenstvo koje bi razjasnilo taj strašni zločin", kaže se u pismu što ga je Andrianopulos uputio predsjednici parlamenta Anni Psarudi-Benaki.

Prema njegovim tvrdnjama u srpnju 1995. uz srpske je snage u zauzimanju Srebrenice i u masakru više od 7.000 muslimana sudjelovalo i više desetaka grčkih "dobrovoljaca". Andrianopulos je upozorio kako grčke vlasti nikada nisu pokrenule istragu o tom pitanju. Podsjetio je da "pripadnici francuskih i nizozemskih plavih kaciga, zaduženi za sigurnost stanovnika Srebrenice, tada nisu pružili zaštitu stanovništu", no "njihove su zemlje otvorile istrage kako bi se ustanovilo tko je za to odgovoran".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Andrianopulos također tvrdi da su mnogi grčki "dobrovoljci" dali intervjue grčkim medijima u kojima spominju "pothvate" u Srebrenici, nakon kojih nije uslijedila nikakva sudska istraga.

(Hina) xmh ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara