Grdešić predao vjerodajnice meksičkom predsjedniku

HRVATSKI veleposlanik u Sjedinjenim Državama Ivan Grdešić predao je u utorak vjerodajnice meksičkom predsjedniku Vicenteu Foxu Quesadai.

Grdešić je hrvatski veleposlanik pri Sjedinjenim Državama, a iz Washingtona pokriva i Meksiko.

Grdešić je u razgovoru u predsjedničkom uredu Los Pinos nakon svečanosti predaje vjerodajnica informirao Quesadu o glavnim hrvatskim vanjskopolitičkim ciljevima, pristupanju Europskoj uniji i NATO-u.

"Predsjednik Quesada je pokazao interes za nastojanje Hrvatske da se uključi u EU, za suradnju za koju je i Meksiko vrlo zainteresiran", rekao je Grdešić Hini.

Sljedeće godine u Meksiku će se održati summit EU i Meksika, prvi nakon proširenja EU.

"Politički odnosi Meksika i Hrvatske su dobri, ali sada treba poraditi na jačanju gospodarskih odnosa čije mogućnosti su uglavnom neiskorištene", ocijenio je Grdešić.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trgovinska razmjena između dvije zemlje je zanemarivo mala. Hrvatska i Meksiko bi do kraja godine mogli potpisati dva gospodarska sporazuma, o trgovini i gospodarskoj suradnji i o poticanju i uzajamnoj zaštiti ulaganja, kako bi osigurale pravnu podlogu za bolje gospodarske odnose.

Grdešić je rekao da je Quesadi prenio hrvatski zahtjev za liberalizacijom viznog režima, koji je prekrut i otežava turistička putovanja kojih je sve više. Hrvatska je za meksičke građane ukinula vize.

Dvije zemlje pripremaju i potpisivanje sporazuma o kulturnoj i obrazovnoj suradnji te znanstveno-tehničkoj i tehnološkoj suradnji.

Tijekom višednevnog boravka u Ciudad de Mexicu, Grdešić će se sastati i s podtajnikom u meksičkom ministarstvu gospodarstva Juanom Antoniom Garcia Villaom s kojim će razgovarati o mogućnostima jačanje gospodarskih odnosa dviju zemalja. Očekuje ga i susret s predstavnikom ministarstva vanjskih poslova Jaimeom Garciom Amaralom.

Grdešić će se u četvrtak u Ciudad de Mexicu sastati s pedesetak predstavnika malobrojne zajednice meksičkih Hrvata i novinara, koji organizira počasna hrvatska konzulica Laura Martin del Campo Steta.

Hrvatska i Meksiko uspostavili su diplomatske odnose u prosincu 1992.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara