Gredelj: Mesić u slučaju Gotovina poziva na nepoštivanje Ustava

Gredelj: Mesić u slučaju Gotovina poziva na nepoštivanje Ustava

PREDSJEDNIK Udruge hrvatskih sudaca (UHS) Vladimir Gredelj ocijenio je danas da je predsjednik države Stjepan Mesić prekršio Ustav izjavivši da haški bjegunac Ante Gotovina neće biti uhićen u njegovom uredu.

Izjava koju je Mesić dao Hrvatskoj televiziji na Dan državnosti predstavlja "eklatantno kršenje Ustava" i nije ništa drugo do poziv nadležnim tijelima državne vlasti na nepoštivanje ustavnog poretka te pravomoćnih i izvršnih odluka Haškog suda, kaže Gredelj u priopćenju.

"Ona je istovremeno prijetnja i pritisak na one koji su dužni postupati po Ustavu i zakonima jer bi ih takvo postupanje očigledno dovelo u konflikt sa predsjednikom države i svima onima koji su dobili nalog da predsjednikovoj garanciji osiguraju vjerodostojnost", smatra Gredelj.

Ustvrdivši kako je "krajnji čas" suprotstaviti se takovom ponašanju Mesića, podsjeća saborske zastupnike da na njihovu inicijativu Ustavni sud može utvrđivati moguću odgovornost predsjednika države za povredu Ustava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postupak protiv generala Gotovine može se okončati utvrđivanjem istine pred Haškim sudom, a ne na kavici s predsjednikom, zaključuje predsjednik UHS-a Vladimir Gredelj.

Vlada će imenovati Mikuličića zastupnikom za predmet Gotovina

Vlada Republike Hrvatske na svojoj sljedećoj sjednici u četvrtak imenovat će odvjetnika Gorana Mikulčića Vladinim pravnim zastupnikom u slučaju generala Gotovine, priopćeno je iz Vlade.

Zagrebački odvjetnik Mikuličić bio je vladin pravni zastupnik u slučaju "Bobetko", a prije toga pred Haškim sudom zastupao je bosanske Hrvate Marija Čerkeza i Zlatka Aleksovskog.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara