gredelj o dostavi optužnice protiv bobetka: vlada obmanula javnost i haaški sud

Predsjednik Udruge hrvatskih sudaca Vladimir Gredelj ponovno je danas optužio hrvatsku Vladu da je dostavom haaške optužnice protiv generala Bobetka pogazila pravnu formu te je ustvrdio kako je Vlada time obmanula Međunarodni kazneni sud u Haagu i hrvatsku javnost. L

U današnjem Gredeljevu priopćenju kaže se da Međunarodni kazneni sud nije od hrvatske Vlade tražio da ona sama uruči optužnicu nego da nalog za uručenje optužnice preda "nadležnim tijelima vlasti (sudbenoj) radi dostave optužnice generalu Bobetku".

"Vlada ne bi smjela optužnicu sama dostaviti braniteljima generala Bobetka ni da su to oni odlučno zahtijevali, jer oni ne mogu mijenjati zakon kojim je pitanje dostave regulirano niti birati tijelo koje će im dostaviti optužnicu", kaže se u priopćenju i dodaje kako je Međunarodni kazneni sud uhidbeni nalog za Bobetka ukinuo u dobroj vjeri da je optužnica uredno dostavljena.

"Želim upozoriti ukupnu hrvatsku javnost kako ova činjenica procesno pravno a niti u mnogim drugim aspektima nije nimalo beznačajna, niti ima za posljedicu samo ukidanje uhidbenog naloga, kako se to u javnosti jednostrano prezentira, jer od momenta uručenja optužnice postupak protiv generala Bobetka u svakom pogledu ulazi u bitno novu fazu, pa se tim više čini opravdanim insistiranje na poštivanju principa ustavnosti i zakonitosti, a ne opravdavati njegovo ugrožavanje 'višim interesima'. U demokratskom društvu nepoštivanje Ustava i zakona uvijek je neprihvatljivo, makar ga i sam predsjednik države nazvao 'pravnom ekvilibristikom'", kaže se u priopćenju.

Gredelj navodi da današnje priopćenje objavljuje potaknut izjavom premijera Račana da građani koji osporavaju dostavu optužnice "ugrožavaju interese Republike Hrvatske" te pohvalom predsjednika Stipe Mesića kako se radi o poželjnoj "pravnoj ekvilibristici".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gredelj je odbacio i izjavu ministrice Ingrid Antičević-Marinović da "nije riječ o formalnoj dostavi u smislu Ustavnog zakona o suradnji s Haaškim sudom niti na temelju Zakona o kaznenom postupku".

Nije jasno po kom principu "neformalna dostava proizvodi formalne posljedice", kaže Gredelj i ističe: "To nema veze s pravom, to graniči sa zdravim razumom".

Predsjednik Udurge hrvatskih sudaca napominje da širu formalno-pravnu elaboraciju ovoga pitanja upućuje zagrebačkom Uredu Međunarodnog suda u Haagu.

(Hina) pp/iluc jn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara