Gredelj: Zakon o plaćama sudaca neprincipijelan i neuravnotežen

PREDSJEDNIK Udruge hrvatskih sudaca Vladimir Gredelj ustvrdio je danas da je sustav sudačkih plaća reguliran posljednjim izmjenama i dopunama Zakona o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika neprincipijelan, neuravnotežen i suprotan europskim standardima.

U otvorenom pismu upućenom predsjednicima Sabora i Vlade Gredelj tvrdi i da su izmjene i dopune tog Zakona donesena na ´neciviliziran i nezakonit´ način, jer se pri izmjenama nije zatražilo očitovanje Vrhovnog suda i sudačke strukovne udruge.

Stoga je od Vlade zatražio da ´bez odlaganja´ ponovno uputi u zakonodavnu proceduru izmjene i dopune tog Zakona, radi ´konačne izgradnje suvremenog sustava plaća, uz konzultaciju struke i međunarodnih standarda´.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novim izmjenama Zakona, smatra Gredelj, ´višekratno obezvrijeđene´ plaće sudaca treba podići na ´razinu digniteta sudačkog poziva´, a kriteriji određivanja sudačkih plaća do tada moraju biti isti za sve suce u Hrvatskoj.

Izmjenama toga zakona porasle su plaće sucima prekršajnih sudova i Visokog prekršajnog suda, a izjednačene su državnoodvjetničke sa sudačkim plaćama. Tako najniža plaća za pravosudne dužnosnike umjesto 5600 kuna iznosi 7600 kuna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara