Greenspan ohrabren američkom ekonomijom

Greenspan ohrabren američkom ekonomijom

PREDSJEDNIK američke Središnje banke Alan Greenspan rekao je u srijedu kako američko gospodarstvo pokazuje neke ohrabrujuće znakove jačanja odmah nakon rata u Iraku.

Greenspan, koji je prošlog tjedna prihvatio i peti za redom četverogodišnji mandat na čelu američkih Saveznih rezervi (Središnja banka), kazao je međutim da je kapitalna potrošnja, bitan znak trajnog oporavka, i dalje mlaka.

On je, govoreći pred Financijskim odborom Zastupničkog doma američkog Kongresa, kazao kako su s krajem rata u Iraku pale cijene nafte, ojačalo povjerenje potrošača i ojačala financijska tržišta.

Greenspan je, međutim, upozorio kako su tržište rada i investicije i dalje slabi.

"I dalje mislim kako će gospodarstvo jačati zamjetno boljom stopom nego prošle godine, mada vrijeme i opseg poboljšanja ostaju neizvjesni", rekao je on.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Greenspan je podržao namjeru predsjednika Busha da ukine dvostruko oporezivanje dividendi od dionica, rekavši da će to imati dugoročno pozitivne posljedice na američko gospodarstvo.

On je, međutim, ponovio svoje protivljenje bitnom smanjenju poreza koje neće pratiti bilo smanjenje vladine potrošnje ili povećanje poreza na drugim područjima kako bi se spriječio manjak u američkom saveznom proračunu.

Administracija predsjednika Busha predviđa manjak u saveznom proračunu u ovoj godini od više od 300 milijardi dolara, u što nisu uključeni troškovi rata u Iraku. Analitičari procjenjuju da bi se brojka mogla popeti na preko 400 milijardi dolara.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara