Greške u Krškom otklonjene, puštanje u pogon moguće i tijekom noći!

Foto: AFP

RAVNATELJ slovenske uprave za nuklearnu sigurnost Andrej Stritar gostovao je večeras u središnjem Dnevniku slovenske televizije te je kazao kako je izvršen inspekcijski pregled nuklearke te da nema niti jednog razloga da nuklearka Krško ne bude opet puštena u pogon. "Greške su otklonjene", dodao je Stritar.

Hrvoje Perharić, član Uprave NE Krško gostovao je u Trećem Dnevniku HTV-a te izjavio kako bi nuklearka već noćas biti puštena u pogon. "Danas tijekom dana izvršena su sva testiranja, trenutna je elektrana na pogonskim parametrima i moći će se uključiti nešto ranije nego je najavljivano. Kontaktirali smo slovenske i hrvatske dispečere i već tijekom je moguće uključenje nuklearke. To zavisi od toga može li sustav primiti energiju.", izjavio je Perharić odbacujući tvrdnje urednika Dnevnika kako su problemi u Krškom bili teže prirode no priznao je kako je bilo kvarova na sustavu za koji omogućava protok vode koja odvodi toplinu iz jezgre reaktora.

Za grešku u sustavu se znalo i prije zaustavljanja

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstavnica NE Krško Ida Novak Jerele je izjavila danas tijekom dana da će nuklearka ovaj tjedan biti ponovno puštena u pogon. "Nuklearka će biti prikopčana na mrežu u jednom trenutku tijekom ovog tjedna, točan datum ne mogu reći jer se prije toga stručnjaci moraju uvjeriti da su uzroci prekida otklonjeni", izjavila je Jerele. Greška, koja je uzrokovala zastoj na starom kontaktu, koji bi trebao biti zamijenjen iduće godine, otklonjena je prošlog četvrtka prespajanjem mreže i djelomičnom zamjenom nekih dijelova.

Prilikom pokušaja ponovnog puštanja nuklearke u pogon pokazalo se, međutim, da je potrebno sanirati sisteme za podmazivanje turbine uljem i sisteme za zagrijavanje sekundarne vode za napajanje i ulja, koje služi za opskrbljivanje glavnog generatora. Potrebni su također radovi na održavanju motora pumpe reaktora. Prema riječima predstavnice Krškog, spomenute teškoće su posljedica reakcije nuklearke na neočekivanu grešku na kontaktu.

Direktor uprave za nuklearnu sigurnost Andrej Stritar ranije je u izjavi dnevniku "Delo" rekao da su u Krškom "za grešku na glavnoj pumpi znali i prije zaustavljanja", kao i da je curenje bilo "u dozvoljenim granicama, ali se približavalo graničnim vrijednostima". Zbog toga su, kaže Stritar, u nuklearki predviđali da će je "morati zaustaviti prije remonta u ožujku 2012. godine", uz podršku servisera iz inozemstva.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara