Grijeh jedan, ali vrijedan: Zašto Kosor optužuje Milanovića da je kriv za sve?

Foto: Goran Mehkek/Cropix

"ZORAN Milanović želi zaustaviti borbu protiv korupcije. Zoran Milanović je trčao je na svaki poziv Ive Sanadera. Zoran Milanović sa Sanaderom ruši Vladu. Zoran Milanović ne pomaže izlasku Hrvatske iz krize. Zoran Milanović želi postaviti politički podobnog državnog odvjetnika. Zoran Milanović ne želi doći na kavu. Zoran Milanović je kukavica."

Popis je impresivan, zar ne? Ali Jadranka Kosor svejedno je odlučila ovoga vikenda zaokružiti ga ultimativnim grijehom: Milanović ne želi dovršetak pregovora i ulazak Hrvatske u Europsku uniju. Ima li gore od toga?

Trebala je ostati na općim mjestima

Da se premijerka barem zadržala na općim mjestima i optužila Milanovića da je indolentan, samodopadan, lijen, da je ignorant i blefer, da je destruktivan i arogantan, pasivan i isprazan, možda bi netko još obratio pažnju.

Ovako, kad govori o Milanoviću zapravo slaže optužbe protiv sebe i svoje stranke: tko godinama nije završio pregovore, tko je godinama trčkarao za Sanaderom, tko je godinama manipulirao pravosuđem i komplotirao s Mladenom Bajićem, tko je godinama poticao i tolerirao korupciju, tko je godinama ignorirao krizu i tko već dvije godine ne uspijeva izvući Hrvatsku iz krize... Zaboga, kad je to Zoran Milanović zasjeo na čelo HDZ-a?

Oporba koja u srce dira

Jadranka Kosor nije poštena. Naslijedila je oporbu kakvu je samo mogla poželjeti. Oporbu koja ne radi probleme, ne vrši pritisak, ne izvlači narod na ulicu, ne traži prijevremene izbore, a na čijem čelu se nalazi osoba koja ne izlazi u javnost, pa čak ni iz stranačkih prostorija, ne dolazi u Sabor, pa čak ni u Banske dvore, uglavnom šuti, a kad progovori ispada je bi bilo bolje da je šutio. Pa ima li bolje od toga?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali Kosorici sve to nije dovoljno. Ona je odlučila pod svaku cijenu na tu oporbu i na takvog šefa oporbe svaliti baš sve svoje i stranačke grijehe. Što je - priznat će i zadrti hadezeovci - ipak previše. Uostalom, to se i protivi zdravoj logici: ako Milanović ne radi ništa, kako onda može biti kriv za sve?

HDZ delegira krivnju

HDZ nikad nije dijelio zasluge. Ali zato je sada počeo delegirati krivnju. Ona koja je išla za Sanaderom sada optužuje Milanovića da je trčao na svaki njegov poziv. Ona koja dvije godine nije uspjela zaustaviti gospodarski pad, optužuje Milanovića da ne pomaže u izlasku iz krize. Ona koja ne uspijeva završiti pregovore, za to želi okriviti onoga tko s tim nema nikakve veze. Ima li nekoga tko bi premijerki šapnuo da je SDP, zajedno sa svojim predsjednikom, još uvijek u oporbi?

A ta ista oporba, koliko god prihvaćala ili odbijala pozive na kavu u Banskim dvorima, ipak ne može dovršiti pregovore, ne može izvesti Hrvatsku iz krize, ne može voditi borbu protiv korupcije, niti je može zaustaviti. Ne može čak ni blokirati loše zakone i loše sporazume, kao što je to nedavno probao Ivo Josipović, jedini zastupnik SDP-a koji je u Hrvatskom saboru istupio protiv Kosoričina sporazuma sa Slovenijom. Zašto Kosor njega nije optužila da želi blokirati put Hrvatske u EU?

Oporba nije uništila državu

Uglavnom, oporba nije uništila državu, a još manje je to učinio Zoran Milanović. Na njega će brzo doći red, a do tada se Jadranka Kosor mora pomiriti sa činjenicom da je ipak ona, a ne Milanović, kriva za sve.

I za Sanadera, i za krizu, i za korupciju, i za nezaposlenost, i za pregovore, i za Sloveniju, i za prosvjede, i za strmoglavi pad rejtinga HDZ-a. A Zoran Milanović? Njega se odavno optužuje samo za jednu stvar: za tragičnu činjenicu da je HDZ i dalje na vlasti. Grijeh je jedan, ali vrijedan.

> Ostale komentare autora pročitajte ovdje

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara