Gripa stigla u Hrvatsku

Gripa stigla u Hrvatsku
EPIDEMIOLOZI Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) utvrdili su dva slučaja gripe na području Čakovca, što je prvi znak da je gripa stigla u Hrvatsku, izjavila je danas Hini voditeljica službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a Ira Gjenero Margan.

Riječ je o gripi tipa A, koja je virološkom obradom brisa ždrijela potvrđena kod dvoje pacijenata na području Čakovca gdje je u posljednje vrijeme zamijećeno grupiranje oboljelih sa simptomima sličnima gripi.

U ostalim dijelovima Hrvatske epidemiolozi zasad nisu zamijetili takva grupiranja oboljelih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Epidemija gripe trenutno je najjača u Španjolskoj i Belgiji, dok se u ostalim dijelovima Europe bilježe pojedinačni slučajevi ili manja grupiranja.

Uoči ovogodišnje sezone protiv gripe se u Hrvatskoj cijepilo oko 550.000 osoba. Za osobe starije od 65 godina i kronične bolesnike cijepljenje je bilo besplatno, a ostale građane stajalo je 30 kuna.

U sastavu cjepiva su podtipovi virusa za koje Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da će cirkulirati u novoj sezoni, a to su Nova Kaledonija (A-H1N1), Fujian (A-H3N2) i Šangaj (B).

Prošle sezone cijepilo se 532.000 građana, a zabilježeno je 65.000 oboljelih, no liječnici procjenjuju da je stvarni broj oboljelih bio veći s obzirom da se svi ne javljaju svojem liječniku.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara