"GROMOGLASNOM TIŠINOM" OBILJEŽEN SVJETSKI DAN SLOBODE MEDIJA

Djelatnici gotovo svih hrvatskih medija pridružili su se današnjoj petominutnoj prosvjednoj akciji Sindikata novinara Hrvatske (SNH), te su "gromoglasnom tišinom" obilježili Svjetski dan slobode medija.

Četvrta akcija SNH, pod nazivom "Pet minuta gromoglasne tišine" u potpunosti je uspjela, priopćeno je iz Sindikata.

Petominutna tišina, od 11,55 do 12 sati, odjekivala je eterom mnogih lokalnih radio postaja. Zašutio je i Hrvatski radio kao i cijele mreže radio stanica širom Hrvatske, ističe SNH.

Uz agencijske i televizijske novinare simboličnom petominutnom prosvjedu pridružili su se i novinari uredništva dnevnih novina, a na svim prosvjednim okupljanjima pročitan je proglas Sindikata novinara Hrvatske kojim se ukazuje na nužnost uređenja položaja novinara i medijskih radnika u Hrvatskoj.

Akciji SNH, kako ističu, pridružili su se i novinari te medijski radnici iz susjednih zemalja - BiH, Srbije i Crne Gore, te Makedonije, a prosvjed je podržalo i međunarodna federacija novinara (IFJ).
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovogodišnjom simboličnom akcijom "Pet minuta gromoglasne tišine" SNH traži podršku za potpisivanje Kolektivnog ugovora kojim bi se uredila minimalna socijalna, radna i profesionalna prava za novinare i medijske radnike u svim vrstama medija na nacionalnoj i lokalnoj razini, bez obzira na veličinu i vlasničku strukturu.

Ugovorom se namjerava zaštiti i stalne honorarne suradnike, odnosno, kako kažu u SNH, potpuno obespravljene medijske radnike na crno koji godinama, uz neredovite honorare, rade puno radno vrijeme bez mirovinskog i zdravstvenog osiguranja.

Ovom akcijom, kako je istaknuto u sindikalnom proglasu, željelo se upozoriti i na potrebu ostvarivanja autorske slobode novinara i zaštite od profesionalno neutemeljenih intervencija kako bi javnost mogla biti sigurna da dobiva točnu informaciju bez cenzure, a vlasnici postali svjesni da vlasništvo nad medijima ne podrazumijeva i vlasništvo nad novinarima i nad istinom.

(Hina) am vkn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara