Grožnjanska konferencija o maslinovu ulju i zdravlju

Sudionici Grožnjanske konferencije o maslinovu ulju i zdravlju danas su od Vlade zatražili da za maslinarstvo osigura primjereno zakonodavstvo, usklađeno s normama Europske unije (EU), i donese nacionalni program ispitivanja maslinova ulja prema normama Europske unije.

Nacionalni program trebao bi utvrditi ljekovite vrijednosti ekstra-djevičanskoga maslinova ulja te njegove razlike u odnosu prema ostalim vrstama niske kakvoće na hrvatskome tržištu, rečeno je na konferenciji koju su organizirali zborovi novinara za zdravstvo i medicinu te za zaštitu okoliša Hrvatskoga novinarskog društva.

Čak 90 posto maslinova ulja iz uvoza pogrešno je deklarirano kao ekstra-djevičansko, upozoreno je na konferenciji.

Savjetnik u Ministarstvu poljoprivrede Vinko Milat rekao je da u slučajevima krive deklaracije maslinova ulja treba reagirati Državni inspektorat. Najavio je da Ministarstvo priprema pravilnik o kvaliteti maslinova ulja.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zabrinjava podatak da se u Hrvatskoj po stanovniku na godinu troši samo litra maslinova ulja, a u ostalim mediteranskim zemljama od 13 do 15 litara.

Samo dvije žlice ekstra-djevičanskoga maslinova ulja na dan štiti od kardiovaskularnih bolesti i sprječava pojavu raka dojke, rekli su stručnjaci.

(Hina) xbma ymd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara