grujić: hrvatska još traga za 1262 nestale osobe

Predstojnik Vladinog Ureda za zatočene i nestale pukovnik Ivan Grujić, uoči sutrašnjeg obilježavanja Međunarodnog dana nestalih osoba, podsjetio je kako Republika Hrvatska još potražuje 1262 nestale osobe. L

Godine 1991. kada je počela srpska agresija na Hrvatsku, bilo je zabilježeno 18.000 zatočenih i nestalih, izjavio je pukovnik Grujić gostujući sinoć na Hrvatskoj televiziji.

Naglasio je kako su "dugogodišnje iskustvo i kontinuitet u radu Vladinog Ureda za zatočene i nestale rezultirali stvaranjem hrvatskog modela za traganje za nestalim osobama".

Taj model obuhvaća evidentiranje, metodologiju traženja, pronalaženje masovnih grobnica, metodologiju pregovaranja, ekshumaciju masovnih grobnica i identifikaciju. Riječ je o cjelovitom procesu traženja nestalih osoba, i taj je model dao dobre rezultate te je prepoznat i u svijetu, rekao je pukovnik Grujić.

Govoreći o pregovorima Vladinog Ureda za zatočene i nestale s Beogradom, vezano uz premještanje masovnih grobnica i prikrivanje srpskih zločina u Hrvatskoj, predstojnik Vladinog Ureda naglasio je da se tijekom višegodišnjeg pregovaranja napravilo nekoliko bitnih stvari.

"Jedan od pravaca naših interesa bile su masovne grobnice na bivšem okupiranom području Hrvatske, za koje smo znali da su premještene, a da je u premještanjima sudjelovala tadašnja tzv. JNA. Na temelju naših dokaza postigli smo da je po prvi puta u ovoj godine to ušlo u službene dokumente. Znači, naš zahtjev je ušao u zapisnik o pregovaranju, uz obvezu predstavnika Srbije i Crne Gore kako će poduzeti sve potrebne mjere da se daju odgovori na to pitanje (gdje su masovne grobnice žrtava)", naglasio je pukovnik Grujić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na novinarsko pitanje jesu li predstavnici međunarodne zajednice koji su u to vrijeme boravili na okupiranim područjima Hrvatske, znali za premještanja masovnih grobnica te jesu li išta poduzimali, odgovorio je kako Vladin Ured "pouzdano zna da je na području Hrvatskog podunavlja, gdje su bile snage UN-a, za vrijeme njihova boravka, 1994. i 1995. na tom području došlo do premještanja masovnih grobnica".

Vladin Ured za zatočene i nestale poduzeo je niz mjera kako bi se to istražilo te je poslao zahtjev UN-u, Haaškom sudu i svim relevantnim čimbenicima koji sudjeluju u procesu traženja nestalih osoba te ih upoznao s tim detaljima, rekao je pukovnik Grujić.

Na novinarsko pitanje kakva je populacijska struktura žrtava iz masovnih grobnica, predstojnik Vladina Ureda za zatočene i nestale istaknuo je da je na ranije privremeno okupiranom hrvatskom području otkriveno 136 masivnih grobnica, a u njima su bili primjerice ranjenici iz vukovarske bolnice te civili starije starosne dobi. Naglasio je kako te "činjenice govore da se radilo o planiranom etničkom čišćenju i genocidu".

Govoreći o tome kako je opremljen Vladin Ured, predstojnik Ureda pukovnik Grujić naglasio je da je Vlada "osigurala dostatna sredstva za njegov rad te da je posebno zadovoljan jer Ured nema financijskih problema.

"U našem procesu imamo ekipe koje su opremljene za proces ekshumacije. Te ekipe su pri Ministarstvu obrane. Osim toga imamo tri laboratorija za DNA analize koji su u potpunosti opremljeni. Znači opremljeni smo tehnički s najsuvremenijom tehnologijom a isto tako imamo izuzetno dobre i stručne kadrove koji su priznati u Europi i u svijetu", kazao je.

(Hina) mvr/sp sp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara