Grupa branitelja poderala spomenice u znak prosvjeda

OKO TRIDESET nezadovoljnih branitelja Domovinskog rata, koji već 13 godina žive u za normalan život nemogućim uvjetima u bungalovima kampa na Valovinama u Puli su, prosvjedujući zbog neriješenih stambenih problema, poderali svoje spomenice i zahvalnice Domovinskog rata.

Branitelji su poderane spomenice pred novinarima spremili u veliku kuvertu te su najavili da će ih poslati predsjedniku sabora Vladimiru Šeksu.

Tražeći od nadležnih institucija da im što prije riješi stambeno pitanje i revidira dodjele vojnih stanova, rekli su da je ovo njihovo posljednje upozorenje prije eskaliranja nezadovoljstva.

Hrvatski branitelj iz Zadra Josip Vukić (na slici dolje) apelirao je na branitelje da sebi ne prave štetu i da se ne pale benzinom.

"To bi trebali učiniti oni koji su ih doveli u ovakvu situaciju", rekao je Vukić.

"Višekratno smo intervenirali kod nadležnih, no nikakav odgovor nismo dobili pa, očigledno, za MORH i Ministarstvo branitelja mi ne postojimo", poručio je Vukić upitavši se javno "jesu li 1992. kod dodjele vojnih stanova presudila stambena ili tečajna lista".

Branitelji smješteni u kampu Valovine traže reviziju dodjele vojnih stanova smatrajući da su neki nezasluženo dobili stanove te pritom upozoravaju "kako činovi ne mogu donositi više stambenih bodova od djece".

Pulski gradonačelnik Valter Drandić, solidarizirajući se s prosvjednicima, kazao je kako je upravo danas uputio pismo premijeru Sanaderu s molbom da se uključi u rješavanje ovog gorućeg problema koji, smatra, očito mora riješiti hrvatska Vlada, a ne resorna ministarstva.

Izrazio je nadu kako će u konačnici ipak prevladati razum i humanost i da će se početi ispravljati dugogodišnja nepravda učinjena tim braniteljima, kako javni prosvjedi, kako je rekao, ne bi postali uobičajena slika.

U kampu Valovine živi pedesetak hrvatskih branitelja iz cijele Hrvatske s obiteljima. Dvadesetak njih su djelatni časnici MORH-a i zabranjeno im je, kako je rečeno, pod cijenu otkaza da sudjeluju u ovom prosvjedu.

Ministarstvo: Ispunili smo obveze prema braniteljima

Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti priopćilo je da je ispunilo sve zakonske obveze prema braniteljima invalidima u kampu Valovinama, a da je za stambena pitanja ostalih mjerodavno Ministarstvo obrane.

Ministarstvo branitelja je po Zakonu o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji riješilo stambena pitanja za petoricu hrvatskih branitelja sa statusom hrvatskoga ratnog vojnog invalida iz Domovinskog rata, koji žive u Valovinama u Puli, kaže se u priopćenju.

Stoga nisu osnovani i odbacujemo sve navode o daljnjoj nadležnosti u tom slučaju jer za to nema zakonske osnove, dodaje se.

U priopćenju se podsjeća da je na rujanskom sastanku predstavnika mjerodavnih ministarstava s braniteljima u Valovinama zaključeno kako se Ministarstvo branitelja obvezno skrbiti za stambeni smještaj hrvatskih ratnih vojnih invalida, a Ministarstvo obrane u skladu s ugovornim obvezama za ostale hrvatske branitelje u tome kampu, koji su još ili su bili djelatne vojne osobe.

Potpredsjednica Vlade i ministrica Jadranka Kosor dostavila je u početku studenoga dopis Ministarstvu obrane u kojem je upozorila na taj problem i zatražila žuran postupak, kaže se u priopćenju koje je potpisao glasnogovornik Ministarstva branitelja Berislav Živković.

Screenshot: HRT

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara