Gruzija tvrdi da je Rusija na njen teritorij ispalila projektil

RUSIJA je izvršila agresiju na Gruziju tako što je bacila bombu ili raketu na jedno gruzijsko selo, tvrdi se u priopćenju službenog Tbilisija, prenosi BBC.

Projektil je jučer navodno sletio pored sela Tsitelubani oko 65 km zapadno od Tbilisija, ali nije eksplodirao. U incidentu nije bilo ozlijeđenih osoba, ali je dodatno zakomplicirao ionako narušene odnose dviju zemalja.

Moskva je brzo reagirala niječući sve gruzijske optužbe. U priopćenju se navodi kako ruske zračne snage "ni u ponedjeljak niti u utorak nisu izvodile letove iznad Gruzije". Također se tvrdi kako Rusija nije narušila teritorijalni suverenitet Gruzije.

Međutim, gruzijski ministar unutarnjih poslova Vano Merabishvili ranije je Reutersu izjavio kako radari za nadzor zračnog prometa nad Gruzijom prikazuju letove vojnih mlaznih aviona koji dolijeću iz Rusije nakon čega se istim putem vraćaju prema matičnom polazištu.

Merabishvili je kazao kako se radi o aktu agresije izvršene avionima koji dolaze s teritorija druge zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dugogodišnji loši odnosi između Rusije i Gruzije dodatno se narušavaju sa svakim sličnim incidentom, među koje spada i prošlogodišnji izgon četvorice ruskih časnika optuženih za špijunažu Gruzije.

Moskva Tbilisiju zamjera planove o ulasku u NATO savez, dok Gruzija Rusiju optužuje za pokušaj destabilizacije zemlje. Najviše polemike vodi se oko trajnih teritorijalnih problema u Abhaziji i Južnoj Osetiji.

Gruzijci Ruse optužuju za imperijalizam, dok s druge strane Rusija Gruziju proziva zbog nacionalizma i provođenja proturuske politike.

I.K.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara