GRUZIJA USVOJILA SAAKASHVILIEV BARJAK KAO NACIONALNU ZASTAVU

Gruzija je u srijedu usvojila novi nacionalni stijeg, no kritičari zamjeraju što je riječ o barjaku kojega su pristaše Mikhaila Saakashvilia koristili u prošlogodišnjim masovnim prosvjedima za svrgavanje bivšeg predsjednika Eduarda Shevardnadzea.

Parlament je, uz samo jedan glas protiv, usvojio zastavu, srednjovjekovni simbol tog crnomorskog naroda s velikim crvenim križem na bijeloj pozadini i manjim križevima u uglovima.

Njome je zamijenjena kestenjasto-crno-bijela zastava iz vremena kratkotrajne gruzijske neovisne države, koju su boljševici srušili 1921. godine. Zastava je ponovno uvedena 1990. godine uoči raspada Sovjetskog saveza.

Protivnici nove zastave ističu da ona zapravo predstavlja Shakasvilia, aktualnog predsjednika Gruzije izabranog na izborima 4. siječnja, i njegov Nacionalni pokret, koji ju je koristio kao barjak u demonstracijama protiv Shevardnadzea.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To ne mogu poduprijeti. 4. siječnja izabrali smo predsjednika, a ne cara", rekao je David Koguashvili iz oporbene stranke Novog smjera. "Nemojmo se zavaravati, to je stranačka zastava", dodao je.

Saakashvili, koji je osvojio 95 posto glasova na predsjedničkim izborima, trebao bi preuzeti dužnost 25. siječnja.

(Hina) bcav sd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara