Gruzijska oporba prosvjeduje na ulicama Tbilisija

UJEDINJENA oporba Gruzije, čije pristalice drugi dan prosvjeduju ispred parlamenta u Tbilisiju, odlučila je da uz četiri dosadašnja zahtjeva priključi i zahtjev za ostavku gruzijskog predsjednika Mihaila Saakašvilija.

U ime Nacionalnog savjeta oporbe, u koji ulazi 11 gruzijskih stranaka i pokreta, odluku je pred oko 15.000 okupljenih - koji prosvjeduju uz hladan vjetar i povremenu kišu, skandirajući "Mišo odlazi!" – priopćio Laburističke stranke Šalva Natelašvili, dodajući da je sada glavni zadatak ostavka šefa države.

Gruzijska oporba zahtijeva da parlamentarni izbori budu održani u travnju 2008. godine, kada istječe četverogodišnji mandat zastupnika, a ne na jesen sljedeće godine kako je nacionalna skupština odlučila.

Traži se i poboljšanje izbornog zakona i oslobađanje dvojice oporbenih vođa - Iraklija Batiašvilija, jednog od čelnika pokreta "Naprijed Gruzijo" uhićenog prošle godine i bivšeg ministra odbrane Iraklija Okruašvilija, za kojeg oporba smatra da je, iako oslobođen, na slobodi formalno, ali da je faktički uhićen. Tužiteljstvo je priopćilo da je Okruašvili, koji je poslije iznošenja optužbi na račun Saakašvilija uhićen i pušten uz kauciju od šest milijuna dolara, na vlastiti zahtjev otišao u inozemstvo radi pregleda.

Gija Cagareišvili, član Pokreta za jedinstvenu Gruziju koji je osnovao Okruašvili, rekao je da je razgovarao telefonom sa bivšim ministrom "koji je u Njemačkoj". Prema tvrdnjama opozicije, policija je Okruašvilija prisilila da napusti zemlju kako ne bi učestvovao u demonstracijama.

Politički potresi u Gruziji i objedinjavanje oporbe počeli su pošto je Okruašvili optužio šefa države 25. rujna da je od njega tražio da ubije poduzetnika Badrija Patarkacišvilija, da predsjednikova porodica ima "nekoliko milijardi dolara", da kontrolira nekoliko velikih poslova uključujući isporuku oružja Gruziji i da Saakašviliju pripada nacionalna željeznica.

Dva dana potom, Okruašvili je uhićen, što je izazvalo proteste pristalica dijela gruzijske opozicije, ali je 8. listopada on porekao sve optužbe, poslije čega je pušten iz zatvora.

Njegov odvjetnik Eka Beselija rekla je poslije kratkog susreta sa njim da se Okruašvili nije ponašao normalno, da je govorio nepovezano i da ne zna ko je platio za njega kauciju.

R.R.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara