Gruzijska policija nasilno razbila oporbene prosvjede

RANO jutros je iznenadnom akcijom gruzijske policije razbijen višednevni prosvjed pristaša oporbe koji su zahtijevali ostavku predsjednika Mihaila Saakašvilija, a pri čemu je navodno teško pretučen jedan od vođa gruzijske oporbe.

Saakašvilija, koji je na vlast došao uličnim prosvjedima zvanim "Revolucija ruža", oporba optužuje za korupciju, autokratski način vladanja i naručivanje likvidacija političkih protivnika. Te su optužbe dobile na težini kada ih je na televiziji ponovio predsjednikov bivši ministar obrane Iraklij Okruašvili, a nakon čega je uhićen te porekao svoj iskaz prilikom na državnoj televiziji prikazanog sudskog ispitivanja.

Oporbenjaci su također tražili da se u Gruziji smjesta održe predsjednički i parlamentarni izbori, umjesto u jesen sljedeće godine, na čemu inzistira Saakašvili.

Predsjednik, poznat po čvrstoj povezanosti uz SAD kao i nastojanju da, ako je potrebno vojnim putem, u Gruziju integrira odmetnute proruske paradržave Abhaziju i Južnu Osetiju, za prosvjede je posredno optužio Rusiju.

Prosvjednike, okupljene ispred zgrade gruzijskog parlamenta, razbila je policija, a ubrzo nakon toga je vidno smanjen broj prosvjednika.

Vođe oporbe, koje se nalaze u sjedištu Republikanske stranke, trenutno vijećaju o tome kako će reagirati na ovu krizu, odnosno hoće li na ulice dovesti još veći broj pristaša te riskirati novi sukob koji bi mogao dovesti do krvoprolića.

Gruzijska državna TV postaja je, pak, emitirala snimku Okruašvilija kako nudi prekid prosvjeda ako mu Saakašvili obeća mjesto premijera.

Okruašvili - koji se nakon plaćanja 6 milijuna dolara kaucije trenutno nalazi u izgnanstvu u Njemačkoj - je smjesta reagirao na to, nazvavši snimku "lažnom".

D.A.

Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara