Gruzijski predsjednik Saakašvili poziva na "novu Jaltu"

Gruzijski predsjednik Mihail Saakašvili pozvao je u utorak u Washington Postu na organiziranje "nove konferencije u Jalti" između novih europskih demokracija, kako bi potjerao "fantome iz naše prošlosti". L

Veći dio teritorija smještenih 1945. pod Sovjetski savez pripada danas zajednici demokratskih nacija, piše gruzijski predsjednik, prozapadni reformator koji je došao na vlast uz pomoć "ružičaste revolucije" krajem 2003. i koji je u utorak u Tbilissiju ugostio američkog predsjednika Georgea W. Busha.

"Na nama je da pridonesemo ostvarenju potpune Europe, slobodne i mirne", dodao je Saakašvili.

"Mislim da je vrijeme da se organizira nova konferencija u Jalti, dobrovoljna udruga novih europskih demokracija s tri glavna cilja": na prvom mjestu, "podržati konsolidaciju demokracije u našim vlastitim zemljama", kaže gruzijski predsjednik koji posebice spominje probleme na koje nailazi u vlastitoj zemlji u područjima Južne Osetije i Abhazije.

Na drugom mjestu, "moramo proširiti slobodu u području Crnog mora i kroz širu Europu", dodaje Saakašvili koji citira Moldaviju i Bjelorusiju.

U veljači 1945. Josif Staljin, Winston Churchill i Franklin Roosevelt sastali su se u Jalti, na Krimu, kad više nije bilo sumnje u njemački poraz i dogovorili se o "podjeli svijeta" između Zapada i Sovjeta.

(Hina) xbnš ysd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara