GSV podržao Vladin prijedlog vraćanja trogodišnjeg porodiljskog dopusta

GOSPODARSKOSOCIJALNO vijeće (GSV) održalo je danas prvu sjednicu u novom sastavu, na kojoj su predstavnici sindikata i poslodavaca podržali Vladin prijedlog vraćanja trogodišnjeg porodiljskog dopusta majkama s troje i više djece.

Vlada će, obzirom na podršku GSV-a, moći snažno krenuti u Sabor s tim prijedlogom, rekla je novinarima po završetku današnjeg sastanka potpredsjednica Vlade i potpredsjednica GSV-a Jadranka Kosor.

Prvu sjednicu novog GSV-a, na kojoj je bio nazočan i premijer Ivo Sanader, Kosor je ocijenila vrlo konstruktivnom, a zadovoljstvo su izrazili i predstavnik sindikata i predsjednik GSV-a Krešimir Sever, te predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Ivica Mudrinić.

Sever smatra posebno važnim što je premijer Sanader ponovno istaknuo da je nova Vlada čvrsto opredijeljena za socijalno partnerstvo kroz GSV.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Socijalni partneri složili su se oko skorog iniciranja šire rasprave o položaju žena u sklopu Vladine politike zaustavljanja negativnog populacijskog trenda. Kroz takvu bi se raspravu ujedno istražio položaj žena na tržištu rada, budući da je među nezaposlenima 58 posto žena.

GSV je raspravljao i o smanjenju PDV-a i izmjenama Zakona o trgovini kojima se zabranjuje rad nedjeljom, državnim blagdanom i neradnim danima.

Vladin prijedlog smanjenja PDV-a dobio je načelnu suglasnost uz ogradu sindikata da bi tim smanjenjem mogli biti oštećeni zaposleni koji plaću primaju iz državnog proračuna, rekao je Sever.

Mudrinić je istaknuo da izmjene PDV-a zadiru i u šire izmjene ukupne porezne politike.

Socijalni partneri danas su razmatrali i daljnju doradu Zakona o trgovini kojima bi se trebali urediti detalji zabrane rada nedjeljom, ali nitko, istaknuto je, nije tražio da se zabrana ukine.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara