gsv: socijalni partneri podržali mjere za razvoj malog i srednjeg poduzetništva

Socijalni partneri podržali su na današnjoj sjednici Gospodarskosocijalnog vijeća (GSV) Vladine mjere za razvoj malog i srednjeg poduzetništva.

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) upozorila je pritom da pri provedbi mjera treba voditi računa o uravnoteženom regionalnom razvoju, profesionalizirati konzultantsku pomoć za male poduzetnike i osigurati sufinanciranje poduzetničkog obrazovanja.

Sindikati pak smatraju da te mjere trebaju biti samo dio cjelovite strategije gospodarskog razvoja Hrvatske.

U vezi pregovora o novom stand-by aranžmanu s MMF-om, potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor ponovno je obećala sindikalcima da se taj aranžman neće koristiti kao pokriće za smanjenje radničkih prava.

"Nema diktata niti ograničenja MMF-a vezanih za radna i socijalna prava", rekla je Kosor na konferenciji za novinare nakon sjednice GSV-a.

Dodala je da se na sjednici razgovaralo o ograničavanju visokog vanjskog duga i novih Vladinih jamstava, kao i uvođenju reda u javna poduzeća, u vezi čega će Vlada uskoro donijeti mjere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Glavni direktor HUP-a Bernard Jakelić izrazio je nezadovoljstvo poslodavaca postojećim monopolom nekih državnih poduzeća i zatražio demonopolizaciju položaja tvrtki kao što su "Jadrolinija" ili Hrvatske pošte.

GSV nije podržao predložene izmjene Zakona o znanosti i visokom obrazovanju jer je njima napravljen korak nazad u integraciji Sveučilišta uvođenjem delegatskog ustroja upravljanja Sveučilištem, rekao je dopredsjednik Matice sindikata javnih službi Vilim Ribić.

Samo su još u Hrvatskoj, Srbiji i BiH fakulteti pravne osobe, a Sveučilište nije integrirano, ustvrdio je Ribić dodavši da su izmjene zakona bile prigodom da se tzv. Radmanov institut u Splitu uklopi u hrvatski sustav, ali to nije iskorišteno.

Jadranka Kosor kazala je da će se uskoro raditi novi Zakon o znanosti, što je obećao i ministar znanosti Dragan Primorac, u kojem će se ispraviti uočeni propusti.

Također je najavila za idući tjedan novu sjednicu GSV-a na kojoj će se raspravljati o rebalansu državnog proračuna.

(Hina) xmd ymd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara