Guardian: Amerikanci izradili prijedlog novog ustava BiH

AMERIČKI stručnjaci izradili su prijedlog novog ustava za Bosnu i Hercegovinu koja bi njegovim prihvaćanjem postala centralizirana parlamentarna demokracija, u nadi da se ukinu etničke podjele, piše britanski Guardian u četvrtak.

O prijedlogu koji podupiru američki State Department i Europska unija, tijekom vikenda trebalo bi se raspravljati u Bruxellesu sa čelnicima osam najvećih političkih stranaka u Bosni i Hercegovini, ističe Guardian koji tvrdi da posjeduje kopiju američkog prijedloga ustava.

"Prijedlog će donijeti posvemašnju preobrazbu toj zemlji", kazao je za list neimenovani suradnik Paddyja Ashdowna, visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni. "Veoma je ambiciozan", dodao je.

Prijedlog teksta ustava dogovoren je tijekom tajnih pregovora između američkih stručnjaka i bosanskih dužnosnika koji su trajali sedam mjeseci, dodaje Guardian.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Njegov pokrovitelj je Donald Hays, bivši dužnosnik američkog State Departmenta.

Ustav bi trebao ukinuti etničke podjele koje su posljedica rata 1992.-95., nakon kojega je bivša jugoslavenska republika podijeljena na dva entiteta, Republiku Srpsku i hrvatsko-muslimansku Federaciju.

Dva entiteta bi se zadržala, prema ovom prijedlogu, ali bi se njihove ovlasti prilično smanjile u korist središnje vlade koja bi odgovarala jedinstvenom parlamentu - obje bi ustanove imale sjedište u Sarajevu - te u korist predsjednika države.

Glavni dio prijedloga posvećen je ljudskim pravima i slobodi pojedinca, a njegovo će prihvaćanje ubrzati ulazak BiH u EU, navodi Donald Hays za Guardian.

Europska unija dala je u ponedjeljak zeleno svjetlo za "što brži" početak pregovora o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju s Bosnom i Hercegovinom.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara