Gubi li Hrvatska kredibilitet nepriznavanjem Kosova?

Gubi li Hrvatska kredibilitet nepriznavanjem Kosova?

ODGOVARAJUĆI na kritike da je slovensko priznanje neovisnog Kosova preuranjeno, predsjednik tamošnjeg parlamentarnog odbora za vanjsku politiku Jože Jerovšek rekao je da bi daljnjim odgađanjem priznanja Slovenija, koja je predsjedateljica Europske Unije, djelovala nevjerodostojno i potaknula sumnje da se ponaša licemjerno.

Upravo je gubljenje kredibiliteta ono na što su politički analitičari upozoravali nakon što Hrvatska Kosovo nije priznala u prvom valu. Primjerice Mate Granić, dugogodišnji hrvatski ministar vanjskih poslova, u jednom od ranijih razgovora za Index kazao je kako bi jedino moralno i ispravno bilo da Hrvatska Kosovo prizna u prvom valu, dodavši da "nema razloga za dodvoravanje Tomislavu Nikoliću i Vojislavu Koštunici, čija je retorika na razini Miloševićeve".

Slovenija je jučer postala prva država bivše Jugoslavije koja je priznala Kosovo, a Hrvatska i dalje ne zna što bi sama sa sobom, bi li priznala ili ne, pa tako se događa da predsjednica HNS-a Vesna Pusić u Beogradu jučer daje izjave poput sljedeće: "Hrvatska će priznati Kosovo, ali još uvijek procjenjuje kada će biti najbolji trenutak za to".

Ipak, sredina ožujka navodi se kao trenutak kada bi Hrvatska mogla nešto i odlučiti pa stati na kraj silnom "osluškivanju" i "procjenama" nečega za što je unaprijed najavila da će "vjerojatno učiniti kao i ostale europske zemlje".

Uzelac: Nisam rekao da još nije vrijeme da Hrvatska prizna Kosovo

Novinare je jučer zanimao komentar premijera Sanadera na izjavu potpredsjednika Vlade Slobodana Uzelca, za kojega su mu prepričali da je rekao kako još uvijek nije došlo vrijeme da Hrvatska prizna Kosovo, na što im je Sanader odgovorio da, ako je doista istina da je Uzelac to rekao, on (Uzelac) "zna i slaže se s tim da neće on određivati datum priznanja Kosova, nego da će o tome odlučiti Vlada, a Uzelac će, kao potpredsjednik Vlade, biti dio te odluke".

Dobro da je Sanader započeo rečenicu s "Ako je Uzelac to doista rekao..", jer ispada da potpredsjednik Vlade nije izjavio takvo nešto. Na naš poziv, Uzelac nam kaže kako on takvo nešto nije rekao te kako će nam putem e-maila poslati sporni intervju kojega je dao za banjalučke Nezavisne novine, napomenuvši "kako će nam tada sve biti jasno". I doista, Uzelac u intervjuu nije rekao takvo nešto, čak je nekoliko puta izbjegao pitanje novinara da točno iznese svoj stav o tome kada bi Hrvatska trebala priznati Kosovo.

Na prvo pitanje kada bi hrvatska Vlada trebala priznati Kosovo, Uzelac je odgovorio kako na to pitanje "ne može i ne želi odgovoriti jer ne vidi korist odgovora na to pitanje". "Štoviše, vidim štetu od njega. Procjenjujem da vam na to pitanje iz istog razloga ni premijer ne bi htio odgovoriti", kazao je Uzelac. Govoreći o tajmingu, Uzelac je kazao kako još nije došlo vrijeme za priznanje Kosova, "jer da je došlo vrijeme za tu odluku, ona bi bila i donesena".

Kao da Hrvatska ima krucijalnu ulogu u odcjepljenju Kosova od Srbije, a nakon što je njegovu neovisnost priznala većina europskih zemalja (uključujući i tri svjetske velesile), novinar ga je upitao "pa neće valjda Hrvatska priznati Kosovo samo da bi lakše ušla u Uniju, a da joj to nitko i ne postavlja kao uvjet". Na to mu je Uzelac odgovorio kako Hrvatska ima nekoliko ciljeva u tom smislu te da približavanje EU nije jedini cilj Hrvatske. Još jedan jako važan cilj su, kako je kazao, i dobri odnosi sa Srbijom. Na pitanje hoće li on, kao Srbin, dići ruku za priznavanje Kosova, odgovorio je: "O tom potom. A svoj ću glas dati ili ga neću dati imajući u vidu sve elemente o kojima smo govorili".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pupovac: Ne vidim razloga za nervozu

Iako je, po svemu sudeći, riječ o medijski isprovociranoj situaciji, Sanaderova reakcija nije nimalo sjela SDSS-ovcima, koji - kako se može zaključiti iz razgovora s njima - smatraju da je ona ipak bila malo preoštra.

"Kao prvo, o odluci Vlade i njezinom mogućem priznanju Kosova odlučuju članovi Vlade, a član Vlade je i gospodin Uzelac, koji ne zastupa svoje vlastito mišljenje, nego mišljenje stranke čiji je član i koja je koalicijski partner u Vladi", kaže nam potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac, dodavši kako će se koalicijski partneri usuglasiti oko toga kakvu odluku vezano za Kosovo donijeti.

"Prema tome ne vidim razloga za nervozu, a pogotovo za bilo kakve ocjene koje iznose pojedini mediji o tome da SDSS nastoji nametnuti Hrvatskoj politiku Beograda u pogledu Kosova. Mi samo želimo postići da se tom odlukom što manje našteti hrvatsko-srpskim odnosima jer ti se odnosi ionako vrlo teško obnavljaju i grade", nastavlja.

On je mišljenja kako bi Hrvatska trebala još neko vrijeme dogovarati o priznanju Kosova i dodaje kako zasad nije bilo nikakvih razgovora kada bi to moglo biti.

Dodaje i kako mu nije jasno zašto su sve oči uprte u Uzelca i SDSS, kada nisu oni jedini koji se zalažu za to da se ne žuri s odlukom. "Stav o tome da ne treba žuriti imaju i HSLS i HSS", napominje Pupovac i dodaje kako je baš Josip Friščić u razgovoru za jedan tjednik kazao kako bi priznanje možda trebalo uslijediti nakon summita u Bukureštu.

"Prema tome nije samo stav SDSS-a i Uzelca da ne treba žuriti, nego je to stav svih članica koalicije i određeni dogovori u tom pogledu su već postignuti. Ne vidim zaista razloga zašto se na Uzelca upire prstom kao na bijelu vranu u cijeloj toj stvari", zaključuje Pupovac.

B.S.
Foto: Index/AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara