Gubici u trgovačkim društvima triput veći nego lani

OD UKUPNO 23 zagrebačka trgovačka društva, u prvih šest mjeseci ove godine 15 ih je ostvarilo dobit od ukupno 86,5 milijuna kuna ili 6,6 posto više nego u istom razdoblju lani, dok je u osam društava gubitak dosegao 34,9 milijuna kuna ili skoro tri puta više od vrijednosti polugodišnjih gubitaka lani.

To su podaci iz osvrta na financijske rezultate poslovanja trgovačkih društava kojeg su danas prihvatili članovi zagrebačkog Gradskog poglavarstva.

Najveći "gubitaši" su Vodoprivreda Zagreb (17,5 milijuna), Čistoća (8,8 milijuna), ZET (milijun kuna), Vladimir Nazor (940.000), Zoološki vrt (923.000), Sljeme Medvednica (573.000) i Zagrebfilm (112.000). Financijski saldo, razlika dobitka i gubitka, ipak je pozitivan i iznosi 51,6 milijuna kuna.

Ukupni prihod 23 zagrebačka trgovačka društva u prvih šest mjeseci ove godine iznosi 1,80 milijardi kuna, a ukupni rashod 1,74 milijardi, izvijestio je pročelnik Gradskog ureda za gospodarstvo Ladislav Prežigalo.

Osim osvrta na financijske rezultate, prihvaćeno je i izvješće o spomeničkoj renti od koje bi se po procjeni godišnje moglo uprihoditi do 118 milijuna kuna. Spomenička renta iznosi od tri do 10 kuna po kvadratnom metru poslovnog prostora u zaštićenom kulturnom dobru ili kulturno povijesnoj cjelini kakvih u Zagrebu ima 26.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gradsko je poglavarstvo danas prihvatilo i prijedlog o pokretanju inicijative za izmjenu zakona o trgovini po kojima bi trgovac bio dužan dostaviti nadležnom uredu dokaz o pravu korištenja poslovnog prostora u kojem se obavlja trgovina i rješenje o propisanim uvjetima koje mora udovoljiti poslovna prostorija za obavljanje trgovačke djelatnosti.

Iz gradskog proračuna odnosno stavke namijenjene za pokriće izvanrednih rashoda izdvojeno je 610.000 kuna za pokriće troškova dočeka rukometne reprezentacije u Zagrebu nakon osvajanja zlatne olimpijske medalje.

Član Gradskog poglavarstva zadužen za upravljanje imovinom Srećko Ferenčak je nakon sjednice Poglavarstva potvrdio da je iz Ureda za upravljanje imovinom poslana žalba na odluku Općinskog suda po kojoj bi stan u Dežmanovoj, koji je od Grada na korištenje dobila pokojna glumica Ena Begović, trebala nastaviti koristiti njezina četverogodišnja kći Lana.

Zahtjev za taj stan je prije nepunih mjesec dana podnio Lanin otac i suprug Ene Begović, poduzetnik Josip Radeljak.

Zagrebačka gradonačelnica Vlasta Pavić je izjavila da ona nema što komentirati po pitanju najave dogradonačelnika Milan Bandića o gradnji 1500 stanova POS-a u Podbrežju. Tim zemljištem Grad još ne može raspolagati jer je na snazi privremena mjera o zabrani raspolaganja na što se Grad žalio i postupak je u tijeku.

SDP-ov gradski koalicijski partner HNS u priopćenju ocjenjuje da "Bandić u zadnje vrijeme intenzivnije nego inače radi potpuno sam i obećava razne projekte" čime je uveo kaos u upravljanje gradom u kojem se, kažu, najbolje i snalazi.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara