Gubitak zagrebačkih gradskih tvrtki u prvom kvartalu veći od 31 milijun kuna

ZAGREBAČKO Gradsko poglavarstvo zadužilo je danas uprave gradskih trgovačkih društava da izrade kvartalne projekcije unaprjeđenja poslovanja, budući da je 37 gradskih tvrtki u prvom kvartalu ostvarilo ukupan gubitak veći od od 31 milijun kuna.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić izjavio je na konferenciji za novinare nakon sjednice Poglavarstva kako projekcije za drugi kvartal pokazuju da se stanje u gradskim poduzećima popravlja.

"S prvim poduzetim mjerama, koje su posljednjih dana dočekane na nož, situacija je puno bolja", kazao je Bandić naglasivši da od uprava gradskih poduzeća očekuje kvalitetnije usluge i veću dobit.

Na pitanje hoće li direktori snositi odgovornost za loše poslovanje Bandić je odgovorio da "neće biti drakonskih mjera".

"Direktore neće smjenjivati Poglavarstvo, nego njihovi loši rezultati, no pričekajmo prvih 100 dana nove gradske vlasti pa ćemo vidjeti koje ćemo mjere poduzeti", dodao je.

Bandić je danas najavio kako će Poglavarstvo inzistirati da se u sve buduće ugovore o izvođenju gradskih investicijskih projekata ugrade čvrsti rokovi i kazne za njihovo nepoštivanje.

Iako je "načelno zadovoljan" realizacijom investicijskih projekata, Bandić je upozorio na neke nelogičnosti, poput roka za izgradnju dječjeg vrtića u Malešnici i osnovne škole u Borovju, dovršenje kojih je planirano za listopad i studeni, iako školska godina počinje u rujnu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budući da je Poglavarstvo danas odobrilo još jednu donaciju od 8,6 milijuna kuna za podmirenje obveza prema izvođačima radova na infrastrukturi Svjetskoga skijaškog kupa "Zlatni Medvjed 2005", novinare je zanimalo koliko je Grad do sada uložio u skijalište na Sljemenu i kakva bi trebala biti konačna cijena tih radova.

Kako na to pitanje nitko nije mogao precizno odgovoriti, pročelnik gradskog Ureda za prostorno uređenje Davor Jelavić novinarima je naknadno kazao da je za organizaciju Kupa do sada potrošeno 98.835.375 gradskih kuna.

"Sa Zrinjevcem je ugovoren posao vrijedan nešto više od četiri milijuna kuna, a koliko će još trgovačka društva tražiti za posao na Medvednici, to za sada ne znamo", kazao je Jelavić.

Poglavarstvo je danas usvojilo nove kriterije za poticanje vrhunskog sporta, a Bandić je kazao kako će se za nekoliko dana vidjeti pozitivni učinci novih kriterija, jer će gradsku potporu dobiti neki koji je dosad nisu imali, a neki drugi će je izgubiti.

Poglavarstvo je raspodijelilo i 507.700 kuna iz razdjela za financijsku potporu, a najviše je novca, 244.000 kuna, usmjereno u nabavu informatičke opreme za 5. i 15. gimnaziju.

Dodijeljeno je i 595.000 kuna iz gradske pričuve za organizaciju nekoliko sportskih manifestacija, te za korištenje plivačkih bazena za osmoškolce u Adamovcu.

Darovano je 100.000 kuna Gradu Kninu, kao pomoć u organizaciji proslave 10. obljetnice vojno-redarstvene operacije "Oluja".

Svojim službenicima Poglavarstvo je odobrilo da plaće ubuduće primaju preko poslovnih banaka koje sami izaberu, ali za to trebaju pribaviti prethodnu suglasnost Zagrebačke banke i potvrdu da su podmirili sve obveze prema toj banci, kod koje je deponiran novac iz gradskog proračuna. 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara