Gul: Stanje došlo do kritične točke

Gul: Stanje došlo do kritične točke
TURSKI premijer Abdullah Gul u utorak je izjavio kako su događaji u susjednom Iraku dosegnuli ´kritičnu točku´ te da Turska prema njima ne može ostati indiferentna.

Od Turske kao članice NATO-a i jedne od najbližih saveznica Washingtona očekuje se da stavi na raspolaganje zračne baze i ostalu potporu Sjedinjenim Državama, ukoliko one uđu u rat s Irakom zbog oružja za masovno uništenje. Turska vlada raspravljala je o širini potpore koju bi trebala pružiti u tom slučaju.

´Na naše rasprave o događajima u susjedstvu ne bi trebalo gledati kao na pripremu za rat. Mi samo moramo biti spremni za razne mogućnosti´, izjavio je Gul na sastanku zastupnika njegove Stranke pravde i razvoja u parlamentu. ´Događaji u Iraku došli su do kritične točke. Usko smo povezani s Irakom i ne možemo ostati indiferentni za događaje ondje´, rekao je, dodavši kako smatra da bi se eventualna američka vojna akcija protiv Iraka trebala izvesti u skladu s ´međunarodnim zakonima´.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Turski su civilni i vojni dužnosnici na sastanku održanom u ponedjeljak navečer dali zeleno svjetlo otvaranju nekoliko vojnih baza Amerikancima u slučaju akcije na Irak, no odbili su mogućnost razmještaja velikog broja američkih vojnih snaga u Turskoj, izvijestili su u utorak turski mediji.

Osim baze u Incirliku, na jugu zemlje, koja je tijekom zaljevskog rata 1991. korištena za polijetanja i slijetanja britanskih i američkih vojnih zrakoplova, Ankara bi SAD-u na raspolaganje mogla ponuditi i vojne zračne luke u Diyarbakiru, Batmanu, Musu i Malatyi, prenosi list Milliyet. List također piše kako bi, u slučaju američke akcije na Irak, Turska dopustila stacioniranje samo manjih američkih postrojbi. Turski tisak također navodi kako se Washington sprema predložiti Ankari razmještaj u toj zemlji oko 100.000 svojih vojnika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara