GUP Zagreba sutra na sjednici zagrebačkog poglavarstva

GENERALNI urbanistički plan (GUP) Zagreba sutra će biti na dnevnom redu zagrebačkog Gradskog poglavarstva te potom upućen na donošenje Gradskoj skupštini u srpnju.

Time bi Zagreb konačno dobio novi prostorni dokument na koji čeka još od rujna 2002. kada je već pripremljeni prijedlog GUP-a bio povučen iz procedure jer su uočene nepravilnosti vezane uz naknadno uvrštavanje članka kojim se omogućuje legalizacija bespravno sagrađenog zadnjeg 9. kata Importanne galerije na Iblerovom trgu.

"Slučaj GUP" je tada uzdrmao vladajuću gradsku koaliciju SDP-HNS, jer je zagrebački SDP tražio smjenu tadašnjeg HNS-ovog pročelnika Zavoda za planiranje razvoja Grada Miljenka Mesića, dok se HNS tome protivio. Oporba je pak tražila smjenu cijelog Gradskog poglavarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zbog nezakonitih dopuna GUP-a gradonačelnica Vlasta Pavić je cijeli slučaj prijavila državnom odvjetnišvu, a osnovana su i dva povjerenstva za ispitivanje tog slučaja. I dok je Stručna skupina pri Poglavarstvu napravila reviziju GUP-a i utvrdila da je sporni članak uistinu naknadno ubačen u prijedlog GUP-a, kao i još dva članka, skupštinsko Povjerenstvo dosad nije zaključilo s radom.

GUP Zagreba je u proljeće bio na javnoj raspravi, a nakon prihvaćanja izmjena Prostornog plana stvoreni su uvjeti da se konačno donese i novi GUP.

Zagreb je dosad imao tri urbanistička plana, a još je aktualan onaj iz 1986. GUP Zagreba obuhvaća prostor 220 četvornih kilometara između medvedničke šume i zagrebačke obilaznice s oko 680.000 stanovnika, a jedan od temljenih principa u njegovoj izradi je harmoničan i održiv razvoj Zagreba.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara