Guverner Illinoisa prima čestitke sa svih strana svijeta

Guverner američke savezne države Illinois George Ryan, koji je u subotu preinačio kazne svih 150 osuđenika na smrt u svojoj državi u doživotne zatvorske kazne, za takav potez prima čestitke sa svih strana svijeta.

´Čestitamo guverneru Ryanu na hrabrosti i uvjerenju. Tom odlukom pridružio se onima koji vjeruju da smrtnoj kazni nema mjesta u civiliziranom društu´, navodi se u poruci glavnog tajnika Vijeća Europe Waltera Schwimmera.

Odluku je pozdravila i skupina za ljudska prava Amnesty International. ´Ovo je zlatna prigoda za američkog predsjednika George W. Busha da slijedi guvernerov primjer i Sjedinjene Države postavi uz bok zemljama koje su ukinule smrtnu kaznu´, izjavio je glasnogovornik Amnestyja.

Meksički predsjednik Vicente Fox u nedjelju je nazvao Ryana i pohvalio njegov postupak, ocijenivši ga povijesnim. Među pomilovanima u Illinoisu nalaze se i trojica Meksikanaca. Ta zemlja nema smrtnu kaznu i često se sukobljava s američkim vlastima po tom pitanju, posebice zbog dosta čestih osuda meksičkih državljana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
´To je fantastična vijest. Smrtna kazna nije pravda već osveta´, kazao je dobitnik Nobelove nagrade za mir, južnoafrički biskup Desmond Tutu.

Ryan, svojedobno zagovornik smrtne kazne, promijenio je mišljenje kada je saznao da je revizija u posljednjih nekoliko godina otkrila primjenu smrtne kazne na 13 potpuno nedužnih osoba. Odluku o preinaci kazne donio je samo dva dana prije isteka svoga mandata.

Illinois je jedna od 38 američkih država koje primjenjuju smrtnu kaznu. Teksas, matična država aktualnog predsjednika Busha, posbice je učinkovita u njenoj primjeni. Za šest godina Bushova guvernerskog mandata pogubljeno je 150 osoba.

U Sjedinjenim Državama trenutno 3.700 osuđenika čeka na izvršenje smrtne kazne.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara