Gvineja i Kamerun mogle bi se suzdržati od glasovanja o Iraku

GVINEJA i Kamerun, dvije nestalne članice Vijeća sigurnosti UN-a, sklone su tome da se suzdrže od glasovanja o rezoluciji kojom bi se otvorio put za rat protiv Iraka, izjavio je u utorak u Parizu francuski diplomatski izvor.

Ta je izjava slijedila samo nekoliko sati nakon što se francuski ministar vanjskih poslova Dominique de Villepin vratio iz posjeta tim dvjema afričkim zemljama i Angoli gdje je tražio potporu za francusko antiratno stajalište.

"Što se tiče Angole, ona nije dala naznake (kako će glasovati)", rekao je izvor.

Osim toga, još dvije nestalne članice - Meksiko i Čile - još su neodlučne oko toga hoće li se suzdržati ili glasovati protiv rezolucije, dodao je izvor.

Šesta nestalna članica Vijeća sigurnosti, Pakistan, javno je objavila u ponedjeljak da će se suzdržati od glasovanja.

Ako te zemlje ostanu dosljedne u svojim stajalištima, rezolucija će dobiti četiri glasa "za", pet protiv i pet suzdržanih, a jedan glas još nije siguran.

Za prihvaćanje rezolucije potrebna je potpora devet od 15 članica Vijeća sigurnosti i niti jedna od pet stalnih članica ne smije uložiti veto.

Francuska i Rusija izjavile su u ponedjeljak da će uložiti veto na rezoluciju, kojom se, prema sadašnjem tekstu, daje Iraku da do 17. ožujka provede zahtjeve Vijeća sigurnosti, odnosno da se razoruža ili će se suočiti s vojnim napadom.

(Hina) kga rb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara