Gyurcsany pozdravio odluku Europskog vijeća o Hrvatskoj

MAĐARSKI premijer Ferenc Gyurcsany izrazio je zadovoljstvo prošlotjednom odlukom Europskog vijeća koje je, suprotno britanskim nastojanjima, pozdravilo mađarsko stajalište da hrvatsko pristupanje EU "ne bi trebalo biti zaustavljeno".

Mađarske stranke, i oporbene i vladajuće, složile su se da ne treba biti novih uvjeta za pristupanje Hrvatske, rekao je Gyurcsany u godišnjem obraćanju mađarskom parlamentu u ponedjeljak navečer, prenio je BBC.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Stranke su se složile da ne treba biti novih uvjeta za pristup Hrvatske. Bilo je napora u tom smislu, i moram reći da je to čak bilo uključeno u dokument predstavljen u petak na sastanku Europskog vijeća", naglasio je.

"Mađarska je, zajedno s Višegradskom četvorkom (Mađarska, Poljska, Češka i Slovačka) i u vrlo uskoj suradnji s Austrijom i Slovenijom, protiv Velike Britanije, na primjer, predstavljala poziciju ne - Hrvatska nije zemlja čija bi suradnja s Europom, čiji bi europski razvoj trebao biti upitan, to nije zemlja čiji bi pristup trebao biti zaustavljen. Drago mi je da je Europsko vijeće prihvatilo to stajalište", kazao je mađarski premijer.

Europsko vijeće odlučilo je u petak u Bruxellesu da se pristupni pregovori s Hrvatskom otvore 17. ožujka sljedeće godine, bude li u potpunosti surađivala s Haškim sudom, a na budućoj je zemlji predsjedateljici EU-a, Luksemburgu, da procjeni tu suradnju.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara