Haag će tražiti izručenje generala Norca?

NAKON završetka proseca u Rijeci za ratni zločin počinjen 1991. u Gospiću, protiv generala Mirka Norca Haaški sud će pokrenuti novi postupak za zločine u Medačkom džepu. Hrvatskoj slijedi i povećani pritisak zbog slučaja Gotovina.

Tužiteljstvo Haaškog suda posjeduje dokumente koji Norca terete za zločine počinjene tijekom operacije u Medačkom džepu u rujnu 1993. godine.

U Banskim Dvorima već duže vrijeme znaju da će Sud u Denn Haagu podignuti optužnicu protiv genrala Norca. Prema pisanju «Jutarnjeg lista», Vlada očekuje da će haaško tužiteljstvo tražiti da proces preuzme hrvatsko pravosuđe. No, krug dužnosnika koji kontaktiraju s Haagom tvrdi da je vrlo izvjesno da će nakon završetka sudskog procesa na Županijskom sudu u Rijeci tužiteljstvo tražiti izručenje Norca.

Glasnogovornica tribunala Florance Hartman izjavila je kako se radi o spekulacijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

«Gotovina se slobodno kreće po Hrvatskoj»

Hartman je jučer izjavila da je glavna tužiteljica Carla del Ponte izrazila «povećanu zabrinutost zbog nedovoljne suradnje Hrvatske s Haaškim sudom». Navela je dva problema. Prvi je što «Hrvatska još uvijek nije uhitila optuženog generala Antu Gotovinu, koji se slobodno kreće po Hrvatskoj». Kao drugi problem Hartman je navela «selektivnu suradnju Hrvatske».

Na pitanje na osnovi kojih dokaza tvrde da je general Gotovina u Hrvatskoj, glasnogovornica je kazala da «imaju dokaza», kao što imaju dokaze da je Ratko Mladić u Srbiji.

Hrvatska Vlada očekuje da će uskoro uslijediti pritisak na državu zbog generala Gotovine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara