Haag je primio snimke navodnih ratnih zločina

HAŠKI sud primio je amaterske snimke nastale u ljeto 1995. na kojima su navodno prikazani ratni zločini koje su počinile hrvatske i muslimanske snage nakon akcije Oluja, potvrdio je u utorak glasnogovornik haškoga suda Anton Nikiforov.

Sudu je snimku predao zamjenik srpskog republičkog tužitelja za ratne zločine Dragoljub Stanković.

Haškome je sudu istekao istražni mandat i on više ne može pokretati nove istrage, rekao je Nikiforov.

Kao što je poznato, nama je istražni mandat istekao, ali rado ćemo pomoći hrvatskim i bosanskim tužiteljima, rekao je.

Nikiforov ističe da on snimke nije vidio, ali "prema riječima onih koji jesu, jasno je tko su žrtve i tko su počinioci". Zato Haag očekuje zajedničku istragu RH i BiH, "a Haag će u njoj rado pomoći", rekao je.

Prema njegovim riječima, na snimci se vide lica pa bi snimljene osobe mogle biti svjedoci u istrazi.

Carla del Ponte, glavna haška tužiteljica na odmoru je, ali "postoje drugi ljudi", rekao je Nikiforov, "istražitelji i pravnici, a ovdje je i zamjenik tužitelja".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srpski predsjednik Boris Tadić rekao je u ponedjeljak kako očekuje od hrvatskih i bosanskih služba da učine sve kako bi se slučaj istražio.

Hrvatsko državno odvjetništvo (DORH) priopćilo je u ponedjeljak da je primilo spornu snimku te da je od ministarstva unutrašnjih poslova zatražilo kriminalističku obradu.

DORH je u svom priopćenju objavio kako, na temelju pregleda snimke, postoje osnovane sumnje da su nepoznati pripadnici Armije BiH na tom području počinili kaznena djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika, zbog čega je DORH u stalnom i neposrednom kontaktu s Tužiteljstvom Bosne i Hercegovine.

Glasnogovornik hrvatske Vlade Ratko Maček izjavio je za Hinu da pripadnici Hrvatske vojske nisu sudjelovali u zločinima prikazanim na snimci.

"Iz dijela snimke na kojem su prikazani zločini nedvojbeno je vidljivo da u njima ne sudjeluju pripadnici Hrvatske vojske. Nedvojbeno je i to da je snimka nastala negdje u Bosni, a već je od ranije poznata javnosti", rekao je.

Amaterska video-snimka prikazuje navodne zločine pripadnika hrvatske paravojne formacije "Crne mambe" i odreda "Hamza" Armije BiH nad Srbima koji su napuštali Hrvatsku nakon "Oluje". Snimka je prošloga petka prikazana na televiziji B92.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara