Haag podiže optužnicu protiv Ivana Jarnjaka?

PROTIV Ivana Jarnjaka, predsjednika saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, Haag bi mogao podignuti optužnicu zbog zločina u Gruborima iz 1995.godine.

Kako piše Nacional, haaško tužiteljstvo moglo bi iznova razmotriti mogućnost da optuži Jarnjaka  za zločin koji su počinili pripadnici specijalne policije u selu Gruborima, par tjedana
nakon "Oluje".

Navodno bi, ukoliko do optužnice dođe, proces protiv Jarnjaka bio ustupljen hrvatskom pravosuđu.

Ovakve su sumnje potaknute nedavnim trosatnim razgovorom nekadašnjeg zapovjednika specijalne policije u MUP-u, Željka Sačića i haaških istražitelja. On je kao osumnjičenik odgovarao na pitanja u vezi s ratnim zločinom u Gruborima. Istražitelji su navodno od Sačića željeli doznati što je o tome znao tadašnji ministar unutarnjih poslova i šef specijalne policije Ivan Jarnjak.

Jarnjak je već s haaškim istražiteljima razgovarao u Zagrebu i nakon toga rekao da je zadovoljan i optimističan.

Kako piše Nacional, za Jarnjaka je neugodno i to što je kao ministar MUP-a na tiskovnoj konferenciji o aktivnostima na uspostavljanju ustavnog i pravnog poretka na oslobođenim područjima jamčio sigurnost na netom oslobođenim područjima.

Skupina od petnaestak specijalaca iz Lučkog navodno je pod zapovjedništvom Frana Drlje 1995. upala u Grubore i ubila petero civila. Tih dana navodno nitko nije upozoravao da se u okolici Grubora nalaze bilo kakve neprijateljske formacije, iako teren do tada nije bio pregledan.

Šest godina kasnije Županijsko odvjetništvo u Šibeniku pokrenulo je istragu o pokolju, no krivci zbog toga do danas nisu kažnjeni. Haaško tužiteljstvo je zbog takvog odnosa hrvatskih vlasti podnijelo optužnice protiv Markača i Čermaka, te ih po zapovjednoj odgovornosti optužilo za zločin u Gruborima.

Kako doznaje Nacional iz krugova bliskih haaškim istražiteljima, oni ne bi ovo pitanje potezali i obavljali razgovore da nemaju koga optužiti. Prema tome zaključuju da ukoliko Željko Sačić nema razloga za zabrinutost, to bi trebao biti Ivan Jarnjak.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara