Haag: Predstavnik Sabora na sastanku predsjednika vanjskopolitičkih odbora EU

PREDSJEDNICI vanjskopolitičkih odbora parlamenata 25 članica Europske unije i četiri kandidata za članstvo, među kojima je i Hrvatska, sudjeluju u srijedu na neformalnom sastanku u parlamentu Nizozemske, koja trenutačno predsjedava Unijom.

Sastanak je posvećen ulozi parlamenata u daljnjem jačanju Europske unije i kreiranju njezine vanjske i sigurnosne politike, a među glavnim govornicima na skupu su i visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana te nizozemski ministar vanjskih poslova Bernard Bot.

Predstavnik Hrvatske na sastanku je predsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora Goran Jandroković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"To je prvi puta da predsjednik vanjskopolitičkog odbora Sabora sudjeluje na takvom sastanku što držim potvrdom uspješne hrvatske vanjske politike, priznavanja statusa kandidata i svih pozitivnih stvari koje su se u Hrvatskoj dogodile nakon odluka EU i Eurospke komisije o našem statusu", izjavio je Jandroković u pauzi sastanka.

Dodao je kako izlaganja na skupu pokazuju da "Hrvatska više nije na dnevnom redu, odnosno da se ne spominje kao problem već kao dio rješenja".

Šef nizozemske diplomacije Bot govorio je o vanjskopolitičkim prioritetima nizozemskog predsjedništva EU, o najnovijem razvoju događaja s posebnim naglaskom na zemlje Srednjeg Istoka, Iran, Kinu, bliskoistočni mirovni proces i djelotvorni multilateralizam.

Javier Solana kasnije će okupljnim parlamentarcima govoriti o vanjskoj i sigurnosnoj politici Unije.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara