Haag pripremio optužnice za Norca, Markača, Domazeta, Brajkovića i Tomljenovića

Haag pripremio optužnice za Norca, Markača, Domazeta, Brajkovića i Tomljenovića

NOVE haaške optužnice pripremljene su za generala Mirka Norca, generala Mladena Markača, admirala Davora Domazeta Lošu, pukovnika Zvonka Brajkovića i Krešimira Tomljenovića. 

Prema pisanju "Novog lista", pitanje je dana kada će Vladin ured za odnose s Haškim sudom objaviti imena protiv kojih je Sud u Den Haagu već podigao optužnice. Haaški istražitelji su sa svim navedenim osobama svojedobno obavili razgovore. Zanimale su ih informacije vezane uz akcije "Medački džep", "Bljesak" i "Oluja".

Davor Domazet Lošo za vrijeme akcije Medački džep bio je na čelu Vojno-obavještajne uprave Hrvatske vojske.

Mladen Markač zapovijedao je postrojbama Specijalne policije u akcijama Maslenica, Medački džep, Bljesak i Oluja. Markač je do 2000. godine bio pomoćnik ministra unutarnjih poslova za Specijalnu policiju. Jedan je od osnivača specijalne policije MUP-a.

General Mirko Norac, koji je zbog zločina nad civilima u riječkom Županijskom sudu nepravomoćno osuđen na dugogodišnju zatvorsku kaznu, tijekom Domovinskog rata vodio je obranu Gospića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brajković i Tomljanović su niži časnici.

"Slobodna Dalmacija" piše pak da je Tomislav Merčep najbliži haaškoj optužnici. Njega se navodno tereti za zločine počinjene u Vukovaru u vrijeme kad je bio zapovjednik njegove obrane. Splitski dnevnik piše da bi neke od optužnica mogle biti namijenjene Franji Greguriću i Nikici Valentiću. Spekulira se da je Haagu bliže Valentić.

Prema saznanjima visokog dužnosnika bivše Vlade nacionalnog jedinstva na kojeg se poziva "Novi List" , Haaški je sud odustao od optužnica protiv Franje Gregorića i Nikice Valentića.

Kao mogući optuženici ili svjedoci optužbe spominju se i general Petar Stipetić, general Rahim Ademi, te bivši zamjenik ministra unutarnjih poslova Željko Sačić

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara