Haag radi uslugu Miloševiću?!

VODEĆE zapadne sile u suradnji s Haaškim tribunalom te ruskim i srpskim vlastima već duže vremena vode diskretne pregovore o mogućnosti smještaja bivšeg jugoslavenskog predsjednika Slobodana Miloševića u zatvor u Rusiji, naravno nakon presude.

Na taj bi način Milošević, ukoliko prema očekivanjima bude proglašen krivim za barem dio optužnice, svoje zadnje dane proveo uz suprugu Mirjanu Marković, koja živi u predgrađu Moskve.

Milošević je prvi put tražio dozvolu za odsluženje kazne u Rusiji još prije dvije godine, no tada je ta zamisao bila odbačena.

Obzirom da suđenje zloglasnom ratnom zločincu traje već 4 godine, a odvjetnici predviđaju kako će trajati još najmanje godinu i pol, došlo je i do golemog porasta sudskih troškova, koje plaćaju zapadne velesile.

Iz tog razloga mnogi dužnosnici žele vidjeti skoro zaključenje Miloševićeva slučaja, a potajno se nadaju kako on neće uložiti žalbu na presudu ako mu Haag zaista izađe u susret i odluči da "balkanski krvnik" kaznu odsluži u Rusiji.

Prema tvrdnjama u uglednom britanskom Timesu, vijest o Miloševićevom povlaštenom tretmanu izazvala je bijes i ogorčenje obitelji mnogih žrtava njegova brutalnog režima, koje najave o toj odluci smatraju duboko uvredljivima.

U posljednjih 15 mjeseci vođeno je više razgovora u kojima su sudjelovali Britanci i Amerikanci, pri čemu su se te dvije zemlje usuglasile s takvim prijedlogom.

"Žele završiti ovu stvar." - povjerio je Timesu dužnosnik u Beogradu blizak pregovaračkim krugovima.

Jedan od prijatelja obitelji Milošević rekao je za Sunday Times kako bivši srbijanski predsjednik čvrsto vjeruje da je dogovor postignut, te da ga je odobrio i ruski predsjednik Vladimir Putin.

Čak i ako bude osuđen samo za zločine protiv čovječnosti, Milošević će biti osuđen na najmanje 20 godina zatvora, piše Times, iako bi žrtve njegovih zlodjela zasigurno najoštrije reagirale na tako nisku kaznu.

Dužnosnik Tribunala tvrdi kako Rusija lako može biti pridodana listi od deset zemalja koje su već prihvatile zatvorenike poslane iz Haaga.

"Plan o Miloševićevom prebacivanju u Rusiju provediv je i razuman. No, sud će ipak morati zatražiti jamstva da će izabrani zatvor zadovoljiti međunarodne standarde. Također, moramo znati da ga neće nakon pet dana osloboditi uz medicinsku ili kakvu drugu izliku." - kazao je dužnosnika Tribunala.

Savjetnik srbijanskog premijera Vojislava Koštunice potvrdio je da su razgovori održani s američkim i britanskim dužnosnicima, ali je glasnogovornica Foreign Officea u Londonu rekla kako o tome ništa ne zna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara