Haag redefinirao zapovjednu odgovornost

IZ IZJAVE haaške tužiteljice Carle del Ponte koju je dala Vjesniku proizlazi da je promijenila shvaćanje zapovjedne odgovornosti, pa bi obrana Ante Gotovine mogla biti znatno lakša od većine dosadašnjih haaških slučajeva. 

Po svemu sudeći, haaško tužiteljstvo je redefiniralo tzv. zapovjednu odgovornost, a što znači da su posljednjih godina stekli mnogo bolji uvid u funkcioniranje i organizaciju Hrvatske vojske tijekom Domovinskog rata.

"Imamo mnogo iskustva sa zapovjednom odgovornošću i svjesni smo problema primjene. Nije dovoljno da ste samo zapovjednik i da zbog toga preuzmete odgovornost za ono što se događalo pod vašim zapovjedništvom. Odgovornost je nadređenih ako su znali za zločine i mogli djelovati da ih spriječe ili kazne počinitelje, ali to nisu učinili"- izjavila je del Ponte.

Ova izjava govori kako je glavna tužiteljica promijenila shvaćanje zapovjedne odgovornosti, što znači da haaško tužiteljstvo Gotovini mora dokazati da, kao jedan od zapovjednika u operaciji Oluja, svjesno i ciljano nije sprečavao i kažnjavao ubijanje srpskih civila, te pljačku i palež.

Odvjetnik Anto Nobilo u izjavi za Večernji list podsijeća da je Del Ponte ranije tvrdila da je zapovjednik bezuvjetno odgovoran za ponašanje svojih vojnika i da je dužan znati za zločine na području svoje odgovornosti.

Upravo je na toj osnovi osuđen njegov branjenik Tihomir Blaškić, koji je 2000. osuđen na 45 godina zatvora. Kasnije je drugostupanjsko sudsko vijeće, objašnjava Nobilo, prihvatilo tezu po kojoj sama po sebi, titula zapovjednika ne znači da je zapovjednik bio u mogućnosti i faktički kontrolirati svoju vojsku. 

Nobilo je dokazivao da su u HVO-u postojale najmanje dvije zapovjedne linije: javna, nominalna, te podzemna, politička, mnogo jača, koja je stimulirala, pa potom zataškavala ratne zločine.

Kako je Nobilo uspio uvjeriti drugostupanjsko vijeće da ni ljudi na zapovjednim funkcijama u HV-u nisu uvijek imali moć da zločin spriječe i kazne, otvara veći manevarski prostor za Gotovininu obranu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara