Haag: Tihić vjerojatno u utorak svjedoči protiv Miloševića

BOŠNJAČKI član Predsjedništva BiH Sulejman Tihić doputovao je u Haag gdje će, vjerojatno u utorak, svjedočiti na suđenju bivšem predsjedniku SRJ Slobodanu Miloševiću, potvrđeno je Hini u veleposlanstvu BiH u Nizozemskoj.

Tihić, predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA), u ponedjeljak boravi u sjedištu Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Haagu, gdje s dužnosnicima Tužiteljstva priprema iskaz koji će dati na suđenju, rekao je izvor u veleposlanstvu.

Tihić će se u sudnici Haškog suda pojaviti u utorak ili u srijedu, zavisno do rasporeda svjedoka, naveo je isti izvor.

Tihić je 1992. godine zarobljen u rodnom Bosanskom Šamcu, a potom je tri mjeseca bio u srpskim logorima u Bosanskom Šamcu, Brčkom i Bijeljini i u zatvorima u Srijemskoj Mitrovici i Batajnici.

Bio je jedan od osnivača SDA 1990. godine i u više navrata je izjavio da će "s ponosom" svjedočiti protiv Miloševića, kojem ICTY sudi za genocid u BiH i zločine protiv čovječnosti u Hrvatskoj i na Kosovu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tihić je već svjedočio pred ICTY-em u procesu za ratne zločine u Bosanskom Šamcu, pa će pitanja optužbe vjerojatno biti vezana za zločine protiv Hrvata i Bošnjaka u tom području, koji se spominju u 22 točke Miloševićeve optužnice za genocid u BiH.

Miloševića se u optužnici, među inim, tereti za prisilni izgon 1.780 Hrvata i Bošnjaka s područja Bosanskog Šamca 1992. i ubojstva najmanje 17 zatočenika u tamošnjem logoru Crkvina. Od 17.000 Hrvata i Bošnjaka u Bosanskom Šamcu 1991., do kraja rata ih je ostalo 300.

U utorak počinje 50. tjedan izvođenja dokaza optužbe na suđenju Miloševiću, koje traje od 12. veljače 2002. Optužbi je do kraja dokaznog postupka ostalo još nešto više od 20 raspravnih dana. Zbog božićne stanke od 17. prosinca do 13. siječnja i trodnevnog radnog tjedna, uvjetovanog bolešću optuženog, procjenjuje se da će izvođenje dokaza optužbe trajati do kraja veljače 2004. godine.

(Hina) dh brZnate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara