Haaški sud traži sigurnosni dosje Ratka Mladića

ZAHTJEV Međunarodnog kaznenog suda u Den Haagu vlastima u Beogradu da tom sudu dostavi dosje haaškog optuženika, vojnog zapovjednika vojske bosanskih Srba Ratka Mladića, ne odnosi se na vojni, već sigurnosni dosje, tvrdi u izdanju od srijede beogradski dnevnik "Danas".

"U vojnom dosjeu su navedeni podaci od ulaska u vojnu službu, sve karakteristeke, unaprjeđenja i prekomande. Sigurnosni dosje bi trebao sadržavati podatke koji govore o mogućem utjecaju određene osobe na sigurnost zemlje. Pouzdano se zna da Haaški tribunal zanima i da li je general Mladić službeno primao mirovinu iz Srbije, što je podatak koji bi se trebao nalaziti u vojnom dosjeu", piše taj list.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što su podgoričke "Vijesti" objavile da je predsjednik državne zajednice Srbije i Crne Gore Svetozar Marović naredio istragu povodom navodnog nestanka Mladićevog dosjea njegov savjetnik, general Blagoje Grahovac je na upit uredništva "Danasa" o tome kazao: "Tražite podatke od Vojske, inzistirajte da vam Boris Tadić (ministar obrane SCG), Vukašin Maraš (zamjenik ministra obrane) i Branko Krga (načelnik Glavnog zapovjedništva Vojske SCG) kažu gdje je Mladićev dosje, a tek onda zovite mene".

Na pitanje "Danasa" o kakvom dosjeu je zapravo riječ, general Grahovac je odgovorio: "Osobni, onaj o svim podacima vezanim za vojnu službu". Na upit zašto nitko od dužnosnika ne želi odgovoriti ne samo gdje je Ratko Mladić, već niti na pitanje gdje je Mladićev dosje, general Grahovac je odgovorio da su "u pitanju nečiste savjesti".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara