HAC danas za Dalmaciju proglasio zimsko održavanje

HRVATSKE autoceste proglasile su danas zimske, posebne uvjete održavanja za Dalmaciju, a jučer su proglašeni i za Liku.

Kako je priopćeno, najzahtjevniji dijelovi za održavanje autoceste Zagreb - Split su trenutačno u Lici: na području Ogulina, Brinja i Perušića, te Svetog Roka. Na 152 km autoceste Zagreb - Split, na dionicama Bosiljevo - Mala Kapela, Jezerane - Otočac, Otočac - Gospić i Gospić - Sveti Rok raspoređeno je 36 kamionskih posipača s ralicama širine 4,5 m te 4 bočna odbacivača snijega koji čiste čvorišta, zaustavne trake i naplatne postaje.

Također od Bosiljeva do Svetog Roka nalaze se i 23 meteorološke postaje za mjerenje i kontrolu temperature zraka, kolnika, oborina, vidljivosti, jakosti vjetra i slično te četiri centra za održavanje i kontrolu prometa (COKP): u Ogulinu, Brinju, Perušiću i Svetom Roku).

HAC za zimsko održavanje autocesta raspolaže s 28 manjih ralica, 39 velikih kamionskih ralica i četiri samohodne snježne freze, koje se rabe kad su vrlo veliki nanosi snijega. U najtežim uvjetima, ako su snježne oborine obilne i snijeg neprestano pada, HAC poziva i 52 kooperanta sa strojevima i ljudima te opremom za čišćenje snijega.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HAC-ove ekipe čiste autoceste kombiniranjem suha i mokra posipanja natrijevim i kalcijevim kloridom kako bi se otopina duže zadržala na cesti, jer se to pokazala kao vrla učinkovita metoda. Za ovu je zimu HAC pripremio zalihe od 24.000 tona natrijeva klorida i 400 tona kalcijeva klorida za otopinu.

(Hina) xpp/xvhor ydd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara