HAC radnicima isplatio uskrsnice unatoč zabrani Jadranke Kosor

Tekst: I.Ka.
Foto: Arhiva (Index)

HAC je u srijedu svojim zaposlenicima, unatoč zabrani premijerke Jadranke Kosor, isplatio uskrsnice u visini od 2,87 milijuna kuna, piše Novi list. Naime, Kosor je u sklopu Programa ekonomskog oporavka zabranila izdatke javnih poduzeća iako su ti izdaci osigurani kolektivnim ugovorom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HAC su na ovu odluku prisilile tisuće tužbi koje su radnici podigli zbog nepoštovanja kolektivnog ugovora. "Hrvatske autoceste isplatile su uskrsnicu u iznosu od tisuću kuna prema Kolektivnom ugovoru. Isplata je bila odgođena u uvjetima ograničene likvidnosti, a s obzirom na to da se zbog mjera i aktivnosti usmjerenih na poboljšanje likvidnosti stanje bitno popravilo više nema razloga da se uskrsnica ne isplati, a postoji obveza prema Kolektivnom ugovoru", stoji u službenom obrazloženju HAC-a.

Predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata Mijat Stanić ističe da je u startu bio protiv zabrane isplate uskrsnica, jer njegovo je stajalište da radnici ne smiju plaćati za kriminal koji se događao u Hrvatskim autocestama. Na pitanje hoće li od poduzeća zahtijevati da namire i odvjetničke usluge koje su radnici bili prisiljeni uzeti, Stanić  je kazao kako misli da će odvjetnici od HAC-a tražiti da im se nadoknade troškovi. Prema sindikalnim tvrdnjama, ti troškovi kreću se oko 750 tisuća kuna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara