Hagena: Obvezni mirovinski fondovi u Hrvatskoj su stabilni, a novac siguran

Obvezni mirovinski fondovi (OMF) u Hrvatskoj su stabilni, a novac osiguranika siguran usprkos negativnim trendovima posljednjih par mjeseci na globalnom financijskom tržištu, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare Agencije za nadzor mirovinskih fondova i osiguranja (Hagena).

Krajem veljače ukupna imovina OMF-a iznosila je 2,5 milijarde kuna od čega je 87,9 posto uloženo u državne obveznice, što je glavni razlog da nije došlo do trzavica u ulagačkoj politici fondova, istaknuo je ravnatelj Hagene Dragan Kovačević.

Izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju Hagena će moći djelovati na ulagačku politiku mirovinskih fondova, odnosno ograničavati ulaganja u pojedine vrijednosne papire bez prethodne promjene zakona, kako bi mogla zaštititi građane od promjena na tržištu kapitala, najavio je Kovačević.

Dodao je da će s oporavkom globalnog financijskog tržišta Hagena više poticati korporacijska ulaganja i ulaganja u dionice kako bi mirovinski sustav potaknuo gospodarsku aktivnost.

"Kratkoročno se ulaganje u državne obveznice isplati, no takvo ulaganje dugoročno je neodrživo", naglasio je Kovačević.

OMF-i zasad ne mogu ulagati sredstva u javna dionička društva - društva s temeljnim kapitalom većim od 30 milijuna kuna i s više od 100 dioničara, jer nisu dovoljno transparentna, kazao je Kovačević.

Nakon izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju očekuje se osnivanje većeg broja dobrovoljnih mirovinskih fondova za što, kako tvrdi, postoji veliki interes, posebice velikih poduzeća.

Izmjenama zakona predlaže se i skraćivanje prijenosa računa osiguranika iz jednog u drugi mirovinski fond s pet na tri dana.

Osim toga se kroz institut nacionalne mirovine rješava isplata mirovine iz drugog stupa za osiguranike koji nisu stekli uvjete za mirovinu u prvom stupu, jer nemaju najmanje 15 godina radnog staža, rečeno je na konferenciji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara