Hagena zadovoljna poslovanjem mirovinskih fondova u prošloj godini

RAVNATELJ Agencije za nadzor mirovinskih fondova i osiguranja (Hagena) Dragan Kovačević ocijenio je danas rad obveznih mirovinskih fondova u prošloj godini vrlo zadovoljavajućim.

Obvezni mirovinski fondovi prošle su godine ostvarili prosječni prinos od 11,12 posto, njihova neto imovina dosegla je preko dvije milijarde kuna, a u fondove se ukupno učlanilo 938.310 osiguranika, istaknuo je Kovačević na konferenciji za novinare.

Zaživio je i treći mirovinski stup - dobrovoljna štednja za starost, u koji se učlanilo 1.350 osoba, a neto imovina zasad jedinog dobrovoljnog fonda iznosila je 3,1 milijun kuna.

Kovačević je dodao da ove godine, nakon izmjene Zakona o obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima i liberalizacije ulaganja, očekuje ekspanziju dobrovoljnih mirovinskih fondova.

Za idući tjedan je najavljen početak marketinške kampanje za upis u obvezne mirovinske fondove osoba mlađih od 40 godina koje rade na ugovor o djelu, te kampanje za treći mirovinski stup.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Honorarci mlađi od 40 godina imaju rok od tri mjeseca izabrati obvezni mirovinski fond, a oni između 40 i 50 godina starosti rok od šest mjeseci.

Kako bi se regulirao ulazak honoraraca u drugi mirovinski stup, Kovačević je najavio dopune izmjena Zakona o obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima.

Komentirajući moguće probleme u poslovanju zbog brisanja JMBG-a iz osobnih isprava, Kovačević je ocijenio da se već prije šest mjeseci trebalo pripremiti na nova zakonska rješenja.

Na konferenciji je predstavljena nova web stranica Hagene www.hagena.hr na kojoj će se svakodnevno objavljivati obračunske jedinice fondova, naknade fondova i druge informacije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara