Haitiju prijeti druga katastrofa: Razrušena zemlja čeka sezonu kiša

Haitiju prijeti druga katastrofa: Razrušena zemlja čeka sezonu kiša

Tekst: Z.J.
Foto: AFP

AMERIČKI predsjednik Barack Obama je danas nakon susreta s haićanskim kolegom Reneom Prevalom u Bijeloj kući rekao da je ta zemlja sad pred izazovom kako spriječiti drugu tragediju nakon katastrofalnoga potresa od 12. siječnja u kojem je na Haitiju poginulo najmanje 230.000 ljudi.

Stanje na Haitiju je na rubu očaja. U zemlji manjka hrane, lijekova i skloništa, a zemlja je sve bliže sezoni kiše. Na Haitiju je nakon potresa bez domova ostala trećina od više od devet milijuna stanovnika. Američki predsjednik Obama je slikovito opisao da su razmjeri tragedije na Haitiju takvi kao da je u SAD-u  umrlo osam milijuna ljudi, a 100 milijuna ostalo bez krova nad glavom. "Nijedna država na svijetu se s time ne može nositi sama", rekao je Obama i obećao da će SAD na svaki mogući način pomoći Haitiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među ostalim, Obama je rekao da je u potresu na Haitiju poginulo i oko 100 Amerikanaca te je posebno pohvalio one koji su toj zemlji odmah pružili pomoć. Obama je nesreću na Haitiju nazvao najvećom nesrećom zapadne zemljine polutke. Predsjedniku Haitija, Reneu Prevalu, Obama je izrazio svoje najdublje žaljenje.

Preval je Obami zahvalio na američkoj pomoći, ne samo materijalnoj nego i moralnoj jer su "Haićani osjetili da nisu prepušteni sami sebi", naglasio je Preval. Međunarodnu je zajednicu Preval pozvao da i dalje šalje neophodnu pomoć.

Haićanski predsjednik je ponovio poziv UN-u da, po uzoru na mirovne ili plave kacige, osnuje i "Crvene kacige" koje bi bile spremne za pomoć u prirodnim katastrofama. "Sad je trenutak da iz ove tragedije nešto naučimo", zaključio je Preval.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara