HAK: Nismo predmet policijske istrage, mi pomažemo policiji

POVODOM medijskih napisa o navodnoj istrazi policije i USKOK-a u Hrvatskom autoklubu zbog slučajeva krivotvorenja osobnih dokumenata pri polaganju vozačkih ispita, popričali smo sa Sinanom Alispahićem, rukovoditeljem sektora za vozačke dozvole pri HAK-u.

Podsjetimo, u posljednja su dva tjedna mediji objavili da su vozačke dozvole na prevaru dobile osobe koje nisu položile tri dijela vozačkog ispita (prva pomoć, prometna pravila i ispit vožnje), a među takvima je navodno bilo i nepismenih.

Kako je objavio dnevni list 24sata, u auto školi "AMI 3" uhićene su tri osobe pod sumnjom da su takvim osobama pomogle da na nezakonit način steknu vozačku dozvolu.

Alispahić je u razgovoru s novinarom Indexa kazao kako su se takvi slučajevi počeli događati u zadnje vrijeme, te kako svaki sumnjivi slučaj ispitivači HAK-a prijavljuju centrali, koja informaciju potom prosljeđuje policiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako nam je kazao Alispahić, prevaranti koriste krivotvorene osobne dokumente (osobnu iskaznicu ili putovnicu), a ispite umjesto njih s krivotvorenim dokumentima polaže netko drugi.

U jednom je slučaju kandidat koji ni iz četvrtog pokušaja nije uspio položiti ispit iz prometnih pravila, pa je polaganje ispita s falsificiranom osobnom iskaznicom prepustio nekom drugom.

Alispahić se nije želio upuštati u procjene koliko je takvih slučajeva moglo biti, te demantirao napise da policija i USKOK provode istragu u HAK-u. Svaki sumnjivi slučaj HAK prijavljuje policija, a istragu potom preuzimaju istražni organi.

No, prema svemu sudeći, takvim bi slučajevima uskoro trebao doći kraj, budući da HAK radi na uvođenju polaganja ispita putem računala, pa će tako proces verifikacije identiteta kandidata biti puno stroži.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara