Haker u Letoniji državnoj televiziji otkrio povjerljive podatke o financijskom poslovanju banaka i tvrtki

Haker u Letoniji državnoj televiziji otkrio povjerljive podatke o financijskom poslovanju banaka i tvrtki

Tekst: S.C.H.
Foto: AFP

NEPOZNATI letonski haker, koji je dobio nadimak Robin Hood, iako sam sebe naziva Neo, po uzoru na glavni lik kultnog filma Matrix, državnoj je letonskoj televiziji u nekoliko navrata dostavio tajne podatke o poslovanju banaka, državnih financijskih institucija i tvrtki, prenosi danas britanski BBC.

Neo, alias Robin Hood, svoj je postupak objasnio željom da građanima otkrije tko se u Letoniji bogati na recesiji, a pažnju javnosti je privukao prvo objavljujući inače tajne detalje o vodećim letonskim firmama putem internetske mreže Twitter, a zatim ih je proslijedio i nacionalnoj televiziji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Haker je do sada objavio podatke o zaradama managera iz jedne banke kojoj je dodijeljena državna pomoć, kao i izvještaje koji govore da većina bankara nije smanjila svoje plaće, iako su to najavljivali.

Ostali podaci do kojih je Neo došao pokazuju da su kompanije u državnom vlasništvu isplaćivale bonuse svojim službenicima u isto vrijeme kada su od vlade tražile financijsku pomoć.

Neo, za kojeg mediji vjeruju da živi u Velikoj Britaniji, tvrdi da je došao do više od sedam milijuna povjerljivih dokumenata iz nadležne državne službe koji se odnose na financijsko poslovanje više državnih institucija ali i privatnih banaka i tvrtki. Vlada i policija Letonije pokrenule su istragu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara