Halilović: U Grabovici i Uzdolu su počinjeni zločini

BIVŠI načelnik Glavnog stožera Armije Bosne i Hercegovine Sefer Halilović kojega je Haaški tribunal prošlog tjedna oslobodio optužbi za ratne zločine počinjene nad Hrvatima u hercegovačkim selima Grabovica i Uzdol, izjavio je u ponedjeljak kako je uvjeren da će stvarni krivci ipak odgovarati za ta nedjela.

Halilović je svoj prvi javni istup nakon povratka iz Den Haaga u Sarajevo imao u intervjuu za politički magazin "60 minuta" Televizije Federacije BiH (FTV). Tom je prigodom izjavio kako je presudom u njegovu slučaju Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) već naznačio u kojem pravcu treba ići kako bi se kaznili odgovorni za zločine u Grabovici i Uzdolu počinjene 1993. godine.

"Sud je trasirao put kojim treba ići. Presuda je taj smjer vrlo precizno naznačila", kazao je Halilović.

On međutim nije želio pomenuti niti jedno ime odnosno kazati koga smatra odgovornim.

Tužiteljstvo ICTY-a ranije je zbog zločina za koje se već teretilo Halilovića naknadno zatražilo i proširenje optužnice protiv Rasima Delića dok je u oslobađajućoj presudi Haliloviću sudsko vijeće Haaškog tribunala konstatiralo kako je postrojbama čiji su pripadnici izravno počinili zločine zapovjedao Zulfikar Ališpago.

"Sud je utvrdio da je zločin počinjen i oni koji su to učinili će i odgovarati", bio je Halilovićev komentar.

Ratni zapovjednik Armije BiH koji je s te dužnosti smijenjen u lipnju 1993. godine ponovio je kako je bio žrtvom političkih intriga koje su na kraju i rezultirale haaškom optužnicom.

Kazao je međutim kako svima onima koji su mu to namjestili oprašta.

"Svima im opraštam. Samo ih molim da to više ne rade jer nisam siguran da ću za sve to ponovo imati strpljenja", kazao je Halilović. On je, odgovarajući na novinarsko pitanje, najavio i svoj povratak u aktivni politički život s ciljem borbe za multietničku republiku BiH.

On je do podizanja haaške optužnice bio na čelu Bosanskohercegovačke patriotske stranke (BPS) te kao njen čelnik i ministar u Vladi Federacije kakva je formirana nakon pobjede široke koalicije umjerenih stranaka na izborima 2000. godine.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara