Hallu nagrada američkih filmskih snimatelja

AMERIČKO društvo filmskih snimatelja dodijelilo je godišnju nagradu za najbolju filmsku fotografiju Conradu L. Hallu, preminulom u siječnju u 76. godini života, za njegov rad na filmu ´Put do uništenja´.

Halla smatraju majstorom filmske fotografije, koji je položajem kamere i rasvjete ostvarivao specijalne efekte i izazivao emocije kod publike.

Njegov rad na ´Putu do uništenja´ drugo je udruživanje s redateljem Samom Mendesom. Njih su dvojica radila i na ´Vrtlogu života´, koji je Hallu priskrbio Oscara za najbolju kameru.

Ostali filmovai na kojima je Hall radio su, među ostalima, ´In Cold Blood´, ´Butch Cassidy and the Sundance Kid´ te ´Searching for Bobby Fisher´.

Američko društvo filmskih snimatelja jedna je od najstarijih profesionalnih udruga u filmskoj industriji, osnovana 1919. godine, ali je ovo bila tek njezina 17. godišnja dodjela.

Tom nagradom, dodijeljenom u nedjelju na gala svečanosti u Los Angelesu, počinje niz dodjela nagrada udruga scenarista, redatelja i producenata, koji će kulminirati Oscarom, 23. ožujka.

Te nagrade često upućuju filmske fanove na moguće dobitnike Oscara.

Hall je umro 4. siječnja od raka jetre, a nagradu je primio njegov sin Conrad W. Hall.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara