Halonen gotovo sigurna pobjednica finskih predsjedničkih izbora

Halonen gotovo sigurna pobjednica finskih predsjedničkih izbora
U FINSKOJ su u nedjelju počeli predsjednički izbori na kojima će gotovo sigurno pobijediti predsjednica Tarja Halonen koja se kandidirala za svoj drugi mandat.

Zbog slabog početnog odziva 4,3 milijuna Finaca s pravom glasa nije bilo sigurno hoće li 62-godišnja socijaldemokratkinja u prvoj rundi izbora dobiti potrebnu većinu glasova ili će morati ići u drugi krug izbora.

Znatno manji odziv birača od očekivanog tijekom prijepodneva prijavila je većina birališta, izvijestila je agencija FNB.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Halonen, koja je 2000. kao prva žena u Finskoj izabrana na predsjednički položaj, po posljednjim ispitivanjima javnog mišljenja imala je tek nešto manje 50 posto glasova, što je uvjerljiva prednost u odnosu na ostalih sedam kandidata. Po anketama 20-postotnu podršku birača imaju liberal premijer Matti Vanhanen i konzervativni oporbeni političar, bivši ministar financija, Sauli Niinisto, iz stranke Nacionalne koalicije.

Niti jedan među ostalih pet kandidata nema izgleda osvojiti drugo mjesto i mogućnost sudjelovanja u drugom krugu, pokazuju rezultati anketa.

Oko 30 posto birača već je glasovalo u odsutnosti a njihovi će glasovi biti prebrojani tijekom nedjelje i biti objavljeni nakon što se zatvore birališta u 18 sati.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara